Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Grete Waitz, de nouă ori câştigătoare a Maratonului de la New York, a murit la 57 de ani

Grete Waitz, de nouă ori câştigătoare a Maratonului de la New York, a murit la 57 de ani

Grete Waitz, de nouă ori câştigătoare a Maratonului de la New York, a murit la 57 de ani
Sursa foto: Foto: Agerpres
19 Apr 2011   •   16:04

Norvegianca Grete Waitz, de nouă ori câştigătoare a Maratonului de la New York şi vicecampioană olimpică la Los Angeles în 1984, a murit luni noapte la Oslo, la 57 de ani, din cauza unui cancer cu care s-a luptat în ultimii şase ani. Informaţia a fost confirmată de Helle Aanesen, cofondatoare a fundaţiei „Aktiv mot kreft” (Activi împotriva cancerului).

Pentru mine, Grete se numără printre cei mai mari atleţi norvegieni din toate timpurile. Nu doar datorită performanţelor sale sportive, dar şi pentru că a fost un adevărat model pentru toate femeile din sport”, a declarat Svein Arne Hansen, preşedintele federaşiei de atletism din Norvegia.

Grete Waitz a început tratamentul pentru cancer din 2005, dar a refuzat să vorbească prea des în public despre starea sa de sănătate. „Asta este personalitatea mea, mereu am fost o persoană mai închisă. Voi vorbi mai multe atunci când voi trece linia de sosire şi voi câştiga această cursă. Voi învinge boala”, spunea norvegianca într-un interviu din 2005.

De asemenea, fosta atletă nu a dezvăluit de ce formă de cancer suferea. „Nu îşi doreşte ca ea şi boala sa să se afle în centrul atenţiei, dar speră că va putea să-i ajute într-un fel sau altul pe ceilalţi”, a declarat Helle Aanesen, cea alături de care a creat fundaţia „Activi contra cancerului”.

Grete Waitz a participat la Jocurile Olimpice din 1972 şi 1976 în proba de 1.500 de metri, în 1978 câştigând primul Maraton de la New York din seria impresionantă de nouă. În 1983 a devenit campioană mondială la Helsinki, iar un an mai târziu a cucerit medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Los Angeles în aceeaşi probă. În palmaresul său mai sunt trecute două succese în Maratonul de la Londra (1983 şi 1986), precum şi alte cinci victorii la campionatele mondiale de cross.

×
Subiecte în articol: deces cancer
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close