Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Putin l-a consolat pe Pluşenko, după ce eficienţa a învins spectacolul

Putin l-a consolat pe Pluşenko, după ce eficienţa a învins spectacolul

Putin l-a consolat pe Pluşenko, după ce eficienţa a învins spectacolul
de Cornel Preda    |    19 Feb 2010   •   19:18

Primul ministru al Rusiei, Vladimir Putin, a declarat într-un mesaj adresat patinatorului rus Evgheni Pluşenko faptul că medalia de argint obţinută de acesta la Jocurile Olimpice de la Vancouver valorează "cât una de aur". "Te rog să accepţi felicitările mele din inimă pentru performanţa excelentă de la Jocurile Olimpice de Iarnă. Argintul tău valorează aur", se arată în mesajul citat de agenţia de presă Ria Novosti.

Fără îndoială Pluşenko este un patinator de aur, care prin show-urile făcute pe gheaţă a atras mereu publicul de partea lui. După programul scurt, puţini erau aceia care mai credeau că cineva poate să îl detroneze pe rus de pe primul loc. Americanul Evan Lysacek trăsese însă un semnal de alarmă şi demonstrase că se poate duela cu campionul săriturilor şi fără să încerce un cvadruplu tulup. Iar joi seară noul sistem de punctaj din patinajul artistic i-a jucat o mare festă lui Evgheni.

Rusul şi-a început concursul cu o combinaţie care l-a consacrat - cvadruplu tulup/triplu tulup - şi a terminat trimiţând bezele către camerele de filmat şi spectatorii de la Pacific Coliseum. Era încrezător. Zâmbetul de pe buze cu care aşteapta nota s-a transformat însă într-unul amar la vederea acesteia. Cu un total de 256,36 puncte, Pluşenko nu a reuşit să-l întreacă pe Lysacek şi a aruncat o săgeată în direcţia sorţii sau mai degrabă a arbitrilor: "poate Evan avea mai multă nevoie de aur". Nemulţumit de faptul că a patinat bine şi a pierdut, Pluşenko spune că săritura sa cvadruplă nu a fost apreciată de arbitri la adevărata valoare şi se declară învins de noul sistem de punctaj din patinaj, care a recompensat cu aur un pantinator ce "nu a riscat gestul meu tehnic".

Favorit chiar şi la casele de pariuri, deşi nu cu o cotă foarte clară - între 1,5 şi 1,6 -, Pluşenko a oferit cele mai mari sărituri din concurs. Cu un scor de 14,6 puncte, combinaţia cvadruplu-triplu tulup a lui Evgheni a fost cea mai apreciată execuţie din întregul program liber de joi, însă aşa cum în fotbal contează să dai gol, nu cât de tare sau mult şutezi, patinatorul rus a pierdut la capitolul eficienţă. Golurile cele mai multe le-a marcat Lysacek, iar lupta dintre cei doi a fost decisă la capitolul execuţie.

O analiză mai atentă a notelor dezvăluie că Lysacek a punctat mult mai bine în cazul piruetelor, elemente de umplutură pe vremea sistemului 6.0 de punctaj. Pluşenko l-a surclasat pe american la cele opt sărituri, dar elementele de rang secund executate de Lysacek au fost mai dificile şi mai corecte din punct de vedere tehnic decât cele ale rusului. Într-un trecut nu foarte îndepărtat, exerciţiul lui Pluşenko ar fi fost de aur. Acum rămânem însă doar cu un "catenaccio" făcut de Lysacek şi cu un complot politic văzut de fanaticii lui Pluşenko.

Cornel Preda, Antena3.ro

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close