Antena 3 CNN Sport Fotbal extern Civil Service FC - Povestea clubului care a pus bazele fotbalului modern şi le-a bătut pe Real şi Barcelona la ele acasă

Civil Service FC - Povestea clubului care a pus bazele fotbalului modern şi le-a bătut pe Real şi Barcelona la ele acasă

Civil Service FC - Povestea clubului care a pus bazele fotbalului modern şi le-a bătut pe Real şi Barcelona la ele acasă
de Ionuţ Tătaru    |    06 Feb 2013   •   14:19

Miercuri seară, pe stadionul Wembley, Anglia şi Brazilia se vor întâlni într-un amical de lux, un meci care face parte din evenimentele organizate cu ocazia împlinirii a 150 de la înfiinţarea federaţiei engleze.

Tot miercuri seară, pe terenul unei şcoli din Londra, jucătorii clubului Civil Service FC se vor antrena în anonimat, dar mândri de istoria pe care continuă să o scrie.

Cu siguranţă, numele Civil Service FC nu spune nimic, dar echipa din vestul capitalei britanice reprezintă foarte mult în istoria fotbalului. Clubul londonez este singurul care a supravieţuit dintre cele care, în 1863, au fondat federaţia engleză.

Rolul său în dezvoltarea a ceea ce peste ani a devenit sportul-rege este foarte important atât în Anglia, cât şi Europa. Civil Service FC a participat la prima ediţie a Cupei Angliei, în 1871, şi a promovat fotbalul pe continent la începutul secolului XX, prin intermediul mai multor turnee. În unul dintre acestea, chiar a reuşit să câştige în faţa celor de la Real Madrid şi FC Barcelona.

Ca o recunoaştere a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea fotbalului, clubul din Londra a fost numit pe viaţă membru onorific al celor de la Real Madrid şi Sparta Praga. De asemenea, în cursul acestui an, Civil Service FC va beneficia de o prezentare la FIFA.

La fel ca şi FA, Civil Service FC sărbătoreşte 150 de ani de la înfiinţare în 2013. Clubul există de mai multă vreme, dar lipsa documentelor i-a determinat pe oficialii săi să considere data sa de naştere oficială ca fiind 26 octombrie 1863, aceeaşi în care era fondată federaţia engleză, în Taverna Francmasonilor din Londra.

Alături de Civil Service, la întâlnire au participat alte 10 cluburi - Barnes, Crusaders, Forest of Leytonstone (devenit ulterior Wanderers), N.N. Club, Crystal Palace (a nu se confunda cu actuala echipă care poartă acelaşi nume), Blackheath, Kensington School, Perceval House, Surbiton şi Blackheath Proprietary School - în timp ce Charterhouse şi-a trimis căpitanul ca reprezentant, dar a refuzat oferta de a se alătura noii asociaţii create.

FA a recunoscut rolul jucat de Civil Service şi a organizat un meci amical între echipa londoneză şi o reprezentativă a fotbaliştilor amatori în cadrul festivităţilor care marchează un secol şi jumătate de existenţă a forului care conduce fotbalul englez.

„Am simţit că este important să recunoaştem statutul unic al celor de la Civil Service. De altfel, meciul de pe 19 decembrie va închide practic festivităţile noastre”, a spus Greg Demetriou, un oficial al FA, pentru BBC.

În primii ani de existenţă, Civil Service a evoluat în competiţiile interne, însă clubul şi-a contruit şi o faimă internaţională în urma turneelor din Europa la care a luat parte.

„Noi şi cei de la Corinthians am făcut mai multe decât orice alt club pentru dezvoltarea fotbalului pe continent. Am şi avut avantajul unor legături diplomatice. La începutul secolului XX, am mers la Praga, Viena şi Budapesta. Avem o poză extraordinară cu prinţul moştenitor al Germaniei care urmăreşte meciul nostru cu Germania din 1905 de la o masă de pe marginea terenului”, povesteşte Neil Ward, fost jucător şi antrenor al clubului, acum preşedinte al Comitetului care se ocupă de cea de-a 150-a aniversare.

„După război, a fost mai dificil să ajungem în acele părţi ale Europei, aşa că am mers în Spania. 36 de ore a durat drumul. Probabil că avem un palmares dintre cele mai bune în faţa celor de la Barcelona şi Real Madrid. Am jucat cu fiecare de câte patru ori şi am obţinut câte două victorii, un egal şi o înfrângere”, mai spune Ward.

În prezent, clubul are nouă echipe, inclusiv una de veterani, în care evoluează şi Joe Gervasio (53 de ani), cel mai vechi dintre jucătorii actuali. La fel ca la fiecare club amator, problemele financiare nu lipsesc, iar Neil Ward speră la un ajutor din partea FA: „I-am întrebat dacă ne pot pune în legătură cu sponsorii lor. Suntem un club sărac, iar un set de tricouri noi, de exemplu, ne-ar face aniversarea mai frumoasă”.

Civil Service FC nu este doar singurul supravieţuitor dintre cluburile care au fondat FA, dar şi cel mai vechi club amator din lume. În palmaresul său se află peste 15 trofee în diferite competiţii de amatori, cel mai recent dintre acestea fiind cucerit în 2012.


×
Subiecte în articol: Anglia Real Madrid FC Barcelona aniversare
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close