Antena 3 CNN Sport JO2016 Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - lupte

Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - lupte

Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - lupte
04 Aug 2016   •   11:16

Luptele libere și cele greco-romane se numără printre cele mai vechi discipline sportive, în peșteri fiind găsite picturi cu luptători datând de prin anii 3.000 î.Hr. Pe vremea aceea luptele între atleții egipteni, greci sau romani aveau loc, de obicei, pe terenuri acoperite cu nisip. Corpurile atleților, din cauza nisipului, deveneau mai puțin alunecoase și adversarilor le venea mai ușor să se apuce unul de altul. Fiecare își avea metodele și procedeele sale de atac și apărare. Învingător era declarat cel ce izbutea să-și doboare de trei ori adversarul la pământ, făcându-l să atingă solul cu spinarea, cu șoldul sau cu umărul, transmite Agerpres.

Luptele au fost incluse în programul olimpic în 1904, la Jocurile Olimpice de la St. Louis, SUA, dar nu au fost programate la JO din 1912, potrivit site-ului Comitetului Olimpic și Sportiv Român,www.cosr.ro. Din 1920, însă, de la JO de la Antwerp, nu au mai lipsit din programul olimpic. Probele feminine sunt incluse în Olimpiada din 2004 de la Atena.

Luptele sunt o disciplină sportivă în care doi adversari se înfruntă direct, folosindu-și forța fizică și tehnica pentru a câștiga puncte prin diverse metode de punctaj. La olimpiade întrecerile se axează pe două stiluri: lupte libere și lupte greco-romane. Luptele sunt organizate pe categorii, după greutatea luptătorilor. Acestea sunt, la masculin, și la lupte libere și la lupte greco-romane: 55 kg, 60 kg, 66 kg, 74 kg, 84 kg, 96 kg și 120 kg. La lupte libere feminin, categoriile sunt următoarele: 48 kg, 55 kg, 63 kg și 72 kg.

O luptă este împărțită în trei reprize de câte două minute, cu o pauză de 30 de secunde între ele, iar scopul sportivilor este punerea umerilor și a spatelui adversarului la pământ timp de două secunde, procedeu numit "pin", sau obținerea de puncte, prin întoarceri sau aruncări. Dacă unul dintre luptători are un avantaj de zece puncte, este declarat automat învingător. Același lucru se întâmplă și în cazul în care unul dintre concurenți câștigă primele două reprize sau reușește un "pin". Dacă la luptele libere sportivii își pot folosi toate părțile corpului pentru a obține puncte, la greco-romane luptătorii au voie să-și folosească doar părțile superioare pentru a-și ataca adversarii.

Probele sportive de lupte la Jocurile Olimpice de vară din 2016 se vor desfășura în perioada 4-21 august 2016 în Arena Carioca (Sala 2) din cadrul Centrului Olimpic de Antrenament în Barra da Tijuca. Se vor pune la bătaie 18 medalii de aur.

În clasamentul general pe medalii la lupte, la Jocurile Olimpice, conduce fosta Uniune Sovietică (62 aur, 31 argint, 23 bronz — 116 total), urmată de Statele Unite (50 aur, 43 argint, 32 bronz — 125 total) și Suedia (28 aur, 27 argint, 29 bronz — 84 total). Urmează, în clasament, Japonia, Turcia, Finlanda, Rusia, Ungaria, Bulgaria și Coreea de Sud. România se află pe locul al 12-lea, cu 7 medalii de aur, 8 de argint și 17 de bronz, în total 32 de medalii la cele două stiluri de lupte.

La lupte greco-romane, clasamentul general este următorul: 1. fosta URSS (34, 16, 10 — 60), 2. Finlanda (18, 21, 19 — 58) și Suedia (20, 17, 19 — 56). Urmează Ungaria, Bulgaria, România (6, 8, 13 — 27), Turcia, Polonia, Rusia și Italia.

La lupte libere conduce SUA (47, 37, 26 — 110), fosta URSS (28, 15, 13 — 56) și Japonia (20, 12, 13 — 45). Urmează Turcia, Rusia, Suedia, Finlanda, Bulgaria, Iran și Coreea de Sud. Țara noastră se află abia pe locul 26, cu o medalie de aur și patru de bronz.

În topul medaliilor la masculin se află uzbecul Artur Taymazov (3, 1, 0 — 4) și rusul Aleksandr Karelin (3, 1, 0 — 4), precum și germanul Wilfried Dietrich (1, 2, 2 — 5). La femei primele sunt niponele Kaori Icho (3, 0, 0 — 3) și Saori Yoshida (3, 0, 0 — 3), urmate de ucraineanca Irini Merleni (1, 0, 1 — 2).

România a participat pentru prima dată în competiția olimpică de lupte în 1936, la Berlin, iar din 1952 a fost prezentă la toate edițiile JO.

Medalii olimpice de aur pentru țara noastră au fost câștigate de Vasile Pușcașu, Vasile Andrei, Ion Draica, Ștefan Rusu, Nicolae Martinescu, Gheorghe Berceanu și Dumitru Pârvulescu. Medaliile de argint au fost obținute de Ilie Matei, Constantin Alexandru, Gheorghe Berceanu, Nicu Ginga, Ștefan Rusu, Ion Baciu, Valeriu Bularcă și Ion Cernea. În fine, medaliile de bronz au fost adjudecate de Ioan Grigoraș, Ștefan Rusu, Victor Dolipschi (2), Vasile Pușcașu, Vasile Andrei, Petre Dicu, Roman Codreanu, Stelică Morcov, Ladislau Simon, Vasile Iorga, Simion Popescu, Nicolae Martinescu, Dumitru Pârvulescu, Ion Cernea, Ion Țăranu și Francisc Horvath.

La Jocurile Olimpice de la Londra 2012, la lupte libere și greco-romane pe primul loc s-a clasat Rusia (4 aur, 2 argint, 5 bronz — 11 total), urmată de Japonia (4, 0, 2 — 6) și Iran (3, 1, 2 — 6). Au urmat: Azerbaidjan, SUA, Cuba, Uzbekistan, Coreea de Sud, Georgia și Ungaria. Aurul olimpic a fost obținut la lupte greco-romane de Hamid Sourian (Iran), Omid Norouzi (Iran), Kim Hyeon-woo (Coreea de Sud), Roman Vlasov (Rusia), Alan Khugayev (Rusia), Ghasem Rezaei (Iran) și Mijaín López (Cuba).

La lupte libere bărbați au cucerit primul loc: Dzhamal Otarsultanov (Rusia), Toghrul Asgarov (Azerbaidjan), Tatsuhiro Yonemitsu (Japonia), Jordan Burroughs (SUA), Sharif Sharifov (Azerbaidjan), Jake Varner (SUA), Artur Taymazov (Uzbekistan).

La lupte libere feminin, aurul olimpic a fost luat de japonezele Hitomi Obara, Saori Yoshida și Kaori Icho, precum și de rusoaica Natalia Vorobieva.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: lupte sporturi olimpice
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close