Antena 3 CNN Sport JO2016 Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - natație (înot sincron)

Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - natație (înot sincron)

Jocurile Olimpice 2016: Sporturi - natație (înot sincron)
Sursa foto: Foto: Pixabay
04 Aug 2016   •   10:23

Natația reprezintă unul dintre cele mai diversificate sporturi olimpice, cuprinzând trei discipline care au, la rândul lor, mai multe probe: înotul, săriturile în apă și înotul sincron, scrie Agerpres.

Înot sincron

Înotul sincron a fost inclus în programul olimpic de Jocurile Olimpice de vară din 1984 de la Los Angeles. La Jocurile Olimpice și Campionatul Mondial bărbații nu pot participa, dar alte concursuri naționale și internaționale permit și concurenți de sex masculin.

Disciplina se mai numește înot artistic și este o formă de înot, balet și gimnastică. Este cea mai tânără ramură a natației, constând din înotători (solo, duete, trio, sau echipe), care efectuează o serie de mișcări sincronizate elaborate în apă, însoțite de muzică. Mișcările sunt executate într-o perfectă concordanță cu muzica, astfel încât ambianța se apropie de cea a spectacolului artistic. Înotul sincron cere abilități avansate în apă și necesită o mare putere, rezistență, flexibilitate, grație, artă și sincronizare perfectă, precum și un control perfect al respirației. Înotul sincron este guvernat de FINA — Federația Internațională de Natație.

Înotul sincron a apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea, respectiv în anul 1899, în Anglia, fiind numit atunci "înot ornamental". Primele demonstrații au avut loc în Germania, în anul 1924. Din anul 1930, au început primele întreceri care s-au desfășurat după reguli simple, fără acompaniament muzical, sub forma unor formațiuni de diferite forme geometrice. La unele dintre întrecerile sportive ale anului 1934, la Chicago, în paralel cu execuția în apă, s-a folosit și acompaniamentul muzical.

În ultimii ani, rezultate de excepție au obținut sportivele din Federația Rusă, Japonia, SUA, Olanda, Franța, Anglia și Italia, care au prezentat compoziții originale, executate la un înalt grad de măiestrie sportivă.

În România, înotul sincron este semnalat în anul 1954 până în 1957, când din cauza cheltuielilor mari legate de asigurarea unui bazin, a echipamentului, a muzicii etc., acest sport a fost abandonat.

Probele sportive de înot sincron la Jocurile Olimpice de vară din 2016 se vor desfășura în perioada 15-20 august 2016 la Centrul Acvatic "Maria Lenk". Un total de 104 sportivi vor concura în două probe: înot sincron pe echipe și în duet.

În clasamentul general pe medalii olimpice la înot sincronconduce Federația Rusă (8 aur, 0 argint, 0 bronz — 8 total), urmată de SUA (5, 2, 2 — 9) și Canada (3, 4, 1 — 8). Pe locurile următoare se află Japonia, Spania, R.P. Chineză și Franța.

Cele mai multe medalii olimpice le are rusoaica Anastasia Davydova (5, 0, 0 — 5), urmată de compatrioatele sale Anastasia Ermakova (4, 0, 0 — 4) și Olga Brușinika (3, 0, 0 — 3), dar și de japonezele Miya Tachibana și Miho Takeda (ambele 0, 4, 1 — 5).

La JO de la Londra 2012, rusoaicele au luat două medalii de aur la înot sincron, iar chinezoaicele și spaniolele câte o medalie de argint și una de bronz. Echipa Federației Ruse a fost formată din: Anastasia Davydova, Maria Gromova, Natalia Ischenko, Elvira Khasyanova, Daria Korobova, Aleksandra Patskevich, Svetlana Romashina, Alla Shishkina, Angelika Timanina.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close