Antena 3 CNN Timp liber Film Coreea de Nord a condamnat la moarte un bărbat care a făcut copii video după serialul ”Squid Game”

Coreea de Nord a condamnat la moarte un bărbat care a făcut copii video după serialul ”Squid Game”

Coreea de Nord a condamnat la moarte un bărbat care a făcut contrabandă și a vândut copii ale serialului Netflix „Squid Game”, după ce autoritățile au surprins șapte elevi de liceu urmărind serialul de succes global în limba coreeană.

Coreea de Nord a condamnat la moarte un bărbat care a făcut copii video după serialul ”Squid Game”
Sursa foto: Twitter/MailOnline
de Alexandra Ionescu    |    24 Noi 2021   •   18:06

Se pare că bărbatul  a adus o copie a serialului ”Squid Game” în Coreea de Nord din China și a vândut unități flash USB care conțineau seria. Surse au spus că sentința lui va fi executată de un pluton de execuție.

Un elev care și-a cumpărat un card usb a primit închisoare pe viață, în timp ce alți șase care au vizionat serialul au fost condamnați la cinci ani de muncă silnică, iar profesorii și administratorii școlilor au fost concediați și vor ajunge să lucreze în mine.

RFA a raportat săptămâna trecută că copii ale serialului au ajuns în țară, în ciuda eforturilor autorităților de a ține departe mass-media străină. Au început să se răspândească printre oameni pe unități flash și carduri SD.

Surse au spus că lumea distopică a seriei Netflix - în care oamenii marginalizați sunt puși să lupte unii unul împotriva celorlalți în jocurile tradiționale pentru copii pentru premii uriașe în bani și jucătorii care pierd sunt omorâți - rezonează cu nord-coreenii.

„Totul a început săptămâna trecută, când un elev de liceu a cumpărat în secret o unitate flash USB care conținea drama sud-coreeană Squid Game și a vizionat-o cu unul dintre cei mai buni prieteni ai săi în clasă”, a declarat o sursă din cadrul forțelor de ordine din provincia Hamgyong de Nord pentru Serviciul Coreean al Radio Free Asia.

„Prietenul le-a spus altor studenți, care au devenit interesați, și le-au împrumutat și lor cardul de memorie. Au fost prinși de cenzorii care fuseseră informați”, a spus sursa, referindu-se la forța guvernamentală specializată în prinderea privitorilor ilegali de videoclipuri, cunoscută oficial sub numele de Grupul 109 al Biroului de Supraveghere.

Arestarea celor șapte studenți marchează pentru prima dată când guvernul aplică noua lege cu privire la „Eliminarea gândirii și culturii reacționare”, într-un caz care implică minori, potrivit sursei.

Legea, promulgată anul trecut, prevede o pedeapsă maximă cu moartea pentru vizionarea, păstrarea sau distribuirea mass-media din țările capitaliste, în special din Coreea de Sud și SUA.

„Locuitorii sunt cuprinsi de anxietate, deoarece cei șapte vor fi interogați fără milă până când autoritățile vor afla cum a fost introdus serialul, mai ales cu granița închisă din cauza pandemiei de coronavirus”, a spus sursa.

Pedepsele nu se vor opri la contrabandist, și la studenții care au vizionat serialul, deoarece alții fără legătură cu incidentul vor fi și ei trași la răspundere, potrivit sursei.

„Guvernul ia acest incident foarte în serios, spunând că educația elevilor a fost neglijată. Comitetul Central l-a demis pe directorul școlii, pe secretarul lor pentru tineret și pe profesorul lor de acasă”, a spus sursa.

„Au fost și ei excluși din partid. Cert este că vor fi trimiși să muncească în minele de cărbune sau exilați în zonele rurale ale țării”, a spus sursa.

După ce studenții au fost prinși, autoritățile au început să cerceteze piețele pentru dispozitive de stocare a memoriei și CD-uri video care conțin medii străine, a declarat pentru RFA un rezident al provinciei.

„Locuitorii tremură cu toții de frică pentru că vor fi pedepsiți fără milă pentru cumpărarea sau vânzarea de dispozitive de stocare, oricât de mici”, a spus a doua sursă, sub protecția anonimatului.

„Dar indiferent de cât de strictă pare a fi represiunea guvernului, circulă zvonuri că printre cei șapte studenți arestați, unul cu părinți bogați a putut să evite pedeapsa pentru că a mituit autoritățile cu 3.000 de dolari”, a spus a doua sursă.

„Locuitorii se plâng că lumea este nedreaptă, deoarece dacă părinții au bani și putere, chiar și copiii lor care sunt condamnați la moarte pot fi eliberați”.

RFA a încercat să contacteze Netflix pentru comentarii, dar nu a primit niciun răspuns.

Un raport Washington Post din august 2019 a documentat modul în care anumite mass-media sud-coreene sunt considerate periculoase de autoritățile nord-coreene, deoarece încurajează oamenii să evadeze. K-pop și muzica pop americană au avut un rol esențial în subminarea propagandei nord-coreene, se spune.

De asemenea, a citat un sondaj asupra a 200 de evadați nord-coreeni care trăiesc în Coreea de Sud, în care 90 la sută au declarat că au consumat mass-media străină în timp ce locuiau în nord, iar 75 la sută spun că știau de cineva care a fost pedepsit pentru asta.

Peste 70 la sută au spus că cred că accesul la mass-media străină a devenit mai periculos de când Kim Jong Un a preluat puterea în 2011, arată sondajul realizat de Unification Media Group din Coreea de Sud.

RFA a raportat la mijlocul lunii octombrie că ”Squid Game” a fost piratat pe aproximativ 60 de site-uri de streaming din China, potrivit ambasadorului Coreei de Sud în China, care a cerut Beijingului să ia măsuri pentru vizionarea ilegală.

×
Parteneri
Avertizare meteo | Frig şi ploi în următoarele săptămâni, în România
x close