Antena 3 CNN Timp liber Film A murit Sidney Poitier, primul actor de culoare care a câștigat premiul Oscar

A murit Sidney Poitier, primul actor de culoare care a câștigat premiul Oscar

A murit Sidney Poitier. A fost primul actor de culoare care a câștigat premiul Oscar. Avea 94 de ani.

A murit Sidney Poitier, primul actor de culoare care a câștigat premiul Oscar
Sursa foto: Twitter/Nadine_Writes
de Alexandra Ionescu    |    07 Ian 2022   •   17:07

Starul de la Hollywood era cunoscut pentru filme precum ”Ghici cine vine la cină” , ”În arșița nopții” și ”Crinii câmpului”, pentru care a devenit primul bărbat de culoare care a câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor.

Vestea a fost anunțată de ministrul Afacerilor Externe, Fred Mitchell.

Starul bahamean-american Poitier a primit automat cetățenia americană după ce s-a născut pe neașteptate la Miami, în timp ce părinții lui erau în vizită.

A crescut în Bahamas, dar s-a mutat în America când avea 15 ani, obținând primul său rol de film în ”Jungla Școlii” din 1955. Primele nominalizări au venit o dată cu filmul ”Lanțul” (1958), pentru care a fost nominalizat pentru cel mai bun actor alături de co-starul Tony Curtis.

Șase ani mai târziu a câștigat premiul Oscar pentru ”Crinii câmpului”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Denzel Washington l-a lăudat pe Poitier când a devenit al doilea bărbat de culoare care a câștigat premiul pentru cel mai bun actor pentru filmul din 2001 ”Zi de instrucție”, spunând: „Îți voi călca mereu pe urme, Sidney. Nu aș prefera să fac nimic altceva, domnule.”

Într-un interviu publicat joi (6 ianuarie), Washington a declarat pentru Variety că i-ar fi plăcut să joace într-un film cu Poiter, care era pensionat la momentul morții sale.

„Dumnezeu să-l binecuvânteze – El este încă aici, dar da, am ratat această ocazie”, a spus actorul.

În 1967, Poitier a jucat în trei filme care au abordat problema relațiilor rasiale: ”Domnului profesor, cu dragoste”, ”Ghici cine vine la cină” și ”În arșița nopții”, care a fost regizat de Norman Jewison.

În cel din urmă, el l-a jucat pe Virgil Tibbs, un detectiv de poliție negru din Philadelphia, care este implicat într-o anchetă de crimă într-un orășel din Mississippi. A devenit atât de cunoscut pentru dialogul lui Poitier „Mi se spune domnul Tibbs”, încât  în 1970 a fost făcută o continuare numită după citat.

Poitier are șase copii, opt nepoți și trei strănepoți.

Cauza morții nu este cunoscută momentan.

Știre în curs de actualizare.

×
Subiecte în articol: sidney poitier actor a murit SUA premiul oscar
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close