Antena 3 CNN Timp liber Muzică Unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii, prezent la Festivalul George Enescu. Vladimir Jurowski: "Muzica nu poate opri războaie, dar ne poate consola"

Unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii, prezent la Festivalul George Enescu. Vladimir Jurowski: "Muzica nu poate opri războaie, dar ne poate consola"

Vladimir Jurowski a vorbit, la Antena 3 CNN, despre muzică și despre război. "Muzica nu poate opri războaie, dar ne poate consola", crede unul dintre cei mai mari dirijori ai momentului.

Unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii, prezent la Festivalul George Enescu. Vladimir Jurowski: "Muzica nu poate opri războaie, dar ne poate consola"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Ana Iorga    |    14 Sep 2023   •   09:10

Vladimir Jurowski a urcat pe scena Sălii Palatului alături de Orchestra Operei de Stat Bavareze, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.

"Muzica poate împăca oameni. Când oamenii cântă împreună, se opresc din ceartă și din luptă.
Muzica are puteri miraculoase și poate vindeca oamenii. Cu toate acestea, muzica nu poate opri armele, bombele și rachetele.

Muzica nu-i poate opri pe smintiții care vor tot mai multă putere, nu-i poate abate de la obiectivele lor nebune. Muzica nu poate opri războaie, dar ne poate consola, ne poate oferi hrană pentru suflet, în vremuri cu mari pierderi.

Sper ca într-o bună zi să avem muzicieni ucraineni și ruși cântând împreună în aceeași sală.

Citește și: Festivalurile și concertele vor deveni un lux pentru români. Guvernul vrea să scumpească prețul biletelor

La Opera de Stat Bavareză, am avut o producție a operei "Război și pace" a lui Prokofiev, în martie. Muzicienii veneau din Rusia, Ucraina, dar și din Belarus, Uzbekistan, Armenia, Lituania", a spus dirijorul, pentru Antena 3 CNN.

În această seară, Vladimir Jurowski va dirija din nou un concert la Sala Palatului.

De asemenea, el a mărturisit că visează să-i ajute pe oamenii cu deficienţe de auz să se poată bucura şi ei de muzică.

"Lucrul cu oamenii care au dizabilități verbale, auditive și de vedere. Oamenii care nu pot percepe muzica, din cauza dizabilității fizice, ar trebui ajutați să o poată simți, mai ales cei tineri.

Există interpreți și muzicieni antrenați special să lucreze cu publicul cu dizabilități. Am văzut rezultatele, este uimitor cât de sensibili și receptivi sunt acești oameni", a mai spus Vladimir Jurowski.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close