Antena 3 CNN Timp liber Muzică Fotografiile făcute la ultima şedinţă foto a lui Kurt Cobain, expuse la Paris

Fotografiile făcute la ultima şedinţă foto a lui Kurt Cobain, expuse la Paris

Fotografiile făcute la ultima şedinţă foto a lui Kurt Cobain, expuse la Paris
de M.T.    |    04 Apr 2014   •   11:37

La 20 de ani de la sinuciderea lui Kurt Cobain, fotografiile făcute la ultima şedinţă foto a solistului rock sunt expuse într-o galerie pariziană, sub titlul "The last shooting", informează AFP, citată de Agerpres.

Şedinţa foto a avut loc în februarie 1994, iar aproximativ 20 de fotografii făcute atunci de vor putea fi văzute în premieră până pe 21 iunie, la Addict Galerie, în centrul Parisului.

Fie că este singur sau alături de ceilalţi membri ai grupului Nirvana, în fotografii colorate sau alb-negru, un accesoriu atrage atenţia în imagini: o puşcă de calibrul 22, pe care Cobain o arată parcă într-un gest de premoniţie.

Pe 5 aprilie 1994, la două luni după şedinţa foto, realizată de Iuri Lenquette, cântăreţul de 27 de ani şi-a pus capăt vieţii, împuşcându-se în cap în casa lui din Seattle.

Lenquette, pe atunci reporter la revista muzicală Best, a întâlnit grupul Nirvana în cursul primului lui concert în Franţa, în 1991, şi a rămas în relaţii bune cu Kurt Cobain.

„Când era la Paris, venea adesea în studioul meu. Rămânea după-amiaza, cântând la chitară sau uitându-se prin colecţia mea de discuri. Devenise un obicei. Într-o zi mi-a spus că ar vrea să îmi pozeze. Nu îmi venea să cred”, a povestit fotograful, în dosarul de prezentare a expoziţiei.

Cobain „a insistat” să fie fotografiat cu puşca, pe care a îndreptat-o „spre tâmplă, spre gură sau spre obiectiv”. Lenquette spune că nu „a crezut niciodată în ideea unui mesaj pe care ar fi vrut să îl transmită cântăreţul. La urma urmelor, să pozezi cu o armă de foc este un gest clasic în fotografia rock”.

După sinuciderea lui Cobain, Lenquette a cerut agenţiei sale să nu scoată la vânzare fotografiile cele mai stânjenitoare şi a refuzat câteva propuneri financiare „extrem de tentante” din partea unor publicaţii.

Ultima şedinţă foto a solistului trupei Nirvana a marcat şi o cotitură în cariera fotografului.

„După moartea lui Kurt, am abandonat rockul ca să mă ocup de altceva. Ca şi cum toată povestea din jurul acestui gen de muzică pierduse din atracţie odată cu dispariţia lui”, şi-a amintit Iuri Lenquette.

×
Subiecte în articol: sedinta foto paris expozitie
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close