Antena 3 CNN Timp liber Patru sfaturi practice ca să te bucuri de mai mult timp liber

Patru sfaturi practice ca să te bucuri de mai mult timp liber

Din ce în ce mai multe persoane vorbesc despre timpul liber ca fiind un lux. Programul de muncă prelungit, traficul uneori insuportabil, schimbările neprevăzute şi haosul vieţii moderne ne permit tot mai puţin să ne bucurăm de timp liber alături de cei dragi sau dedicat pasiunilor personale. Există cu adevărat soluţii la această problemă?

Patru sfaturi practice ca să te bucuri de mai mult timp liber
Sursa foto: pexels.com
de Georgiana Adam    |    18 Oct 2021   •   17:19

Cel mai probabil răspunsul depinde de circumstanţele fiecărei persoane, însă există anumite aspecte pe care le poţi îmbunătăţi, astfel încât să poţi avea mai mult timp pentru lucrurile şi oamenii care contează pentru tine. Iată patru sfaturi la îndemână care te pot ajuta în acest sens.

O mai bună organizare

Cea mai simplă modalitate de a beneficia de mai mult timp liber presupune o mai bună organizare a activităţilor tale zilnice. În primul rând, învaţă cum să fii mai productiv la birou, fă-ţi liste cu priorităţile şi începe întotdeauna cu cele mai dificile sarcini. Deleagă atunci când este cazul şi planifică-ţi activităţile, astfel încât să poţi termina totul în timpul programului, fără să fie nevoie să faci ore suplimentare. În al doilea rând, poţi folosi o aplicaţie pe telefon sau o agendă clasică, pentru o planificare pe termen lung (programări medicale, şedinţe cu părinţii etc.), astfel încât să ai o perspectivă mai clară asupra programului tău şi să poţi face alegerile adecvate. În ultimul rând, dar nu în cele din urmă, stabileşte un interval orar minim alocat familiei sau hobby-urilor tale şi ia-ţi angajamentul de a-l respecta, indiferent de circumstanţe.

Investeşte în accesorii care îţi fac viaţa mai uşoară

Este important, de asemenea, să identifici activităţile care îţi consumă foarte mult timp acasă. Poate ai multe haine de călcat sau vrei să găteşti în fiecare zi. Odată ce ai identificat aceste sarcini care îţi limitează timpul liber sau te obligă să-l petreci altfel decât ţi-ai dori, poţi găsi şi soluţii. Un fier de călcat performant ar putea să te ajute să-ţi faci treaba mai repede. Un cuptor cu microunde îţi poate ușura considerabil munca în bucătărie. Majoritatea modelelor de cuptoare cu microunde au, de exemplu, funcţie de decongelare, care te scapă de timpul pierdut așteptând ca legumele sau carnea de care ai nevoie să se dezghețe. Oricare ar fi sarcinile care îţi mănâncă timp, cu siguranţă poţi identifica o soluţie potrivită. 

Internetul te ajută

Pierzi prea mult timp în trafic când mergi la cumpărături? Fă o comandă online! Stai la coadă la mai multe ghişee ca să plăteşti câteva facturi? Plăteşte-le online! Internetul poate fi de ajutor atunci când vrei să câştigi timp. Poţi economisi ore prețioase şi scapi şi de nervii din trafic dacă alegi să faci o comandă online, cel puţin pentru anumite produse. De asemenea, prin intermediul diferitelor aplicaţii poţi plăti orice factură fără să pleci de acasă sau în pauza de cafea de la birou. În plus, poţi beneficia chiar şi de anumite tipuri de discount sau promoţii, care te vor ajuta să economisești nişte bani.

Învață să spui nu

Uneori programul nostru poate deveni deosebit de aglomerat pentru că nu ştim cum să-i refuzăm pe cei care ne cer ajutorul. Desigur, este important să-ţi ajuţi rudele, prietenii şi colegii de fiecare dată când este posibil, dar este bine să devii mai selectiv cu propriile tale priorităţi. Dacă ai nevoie de timp cu tine însuţi, cu partenerul sau cu familia, este necesar să faci din asta o prioritate şi să înveţi să spui nu altor invitaţii sau solicitări care îţi pot aglomera agenda sau îţi pot limita timpul liber.

Este esenţial pentru echilibrul psihic şi emoţional să ai timp liber pe care să-l petreci cu cei pe care îi iubeşti, dar şi singur. Ţine cont de sfaturile de mai sus, pentru a te organiza mai eficient şi a avea mai mult timp pentru orice îţi face plăcere!

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close