Antena 3 CNN Timp liber Sfaturi practice pentru îngrijirea plantelor. Mituri despre grădinărit - Ce e voie şi ce nu

Sfaturi practice pentru îngrijirea plantelor. Mituri despre grădinărit - Ce e voie şi ce nu

Într-o lume în care ne lovim tot mai mult de fakenews e nevoie să cântărim bine informaţiile care ajung la noi. Inclusiv când e vorba de flori. Pentru că orice greşeală poate duce la moartea plantei. Găsim pe internet recomandări să băgăm cuie în ghiveciul florilor sau beţe de chibrit pentru a suplini lipsa de fosfor sau de fier. Vedem dacă e bine sau nu, Oana Matei, inginer horticultor, ne explică de ce.

Sfaturi practice pentru îngrijirea plantelor. Mituri despre grădinărit - Ce e voie şi ce nu
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Iul 2020   •   23:00

Oana Matei demonează mitul conform căruia cuiele fac bine plantelor, în schimb, explică de ce rugina ajută plantele pentru o mai bună fertilizare.

''Despre cuie şi despre chibrituri vorbim astăzi la rubrica despre îngrijirea plantelor. Poate nu m-aş fi uitat la miturile care circulă pe internet, dacă nu aş fi găsit atât de multe recomandări, mai mult sau mai puţin avizate.

De ce am băga cuie în pământul din ghiveci? Pentru fier, evident. Plantele au nevoie de fier, la fel cum şi oamenii au nevoie de fier. Au nevoie de acest tip de fier?  Răspunsul este nu. Clar, nu! Cum nici noi nu putem să înghiţim un cui ca să ne vindecăm anemia, la fel nici plantele nu pot metaboliza fierul în această formă. Fierul din care este făcut cuiul, oxidează şi în prezenţa aerului şi în prezenţa apei, iar produsul din această eroziune este ceea ce noi numim rugină.

''Rugina este cea care ajută plantele atunci când ajunge în pământ. Cuiele ruginite pe care le avem să le băgăm în apă, iar apa care  rezultă după câteva ore, va căpăta o nuanţă arămie, ei bine, acea apă poate fi folosită pentru a ajuta plantele, pentru fertilizare''

E suficient un pahar de 100 ml o dată la două săptămâni, să udăm o plantă dintr-un ghiveci mediu'', explică Oana Matei.

Cât despre beţele de chibrit, Oana Matei spune că sunt benefice pentru plante: ''În reacţie cu apa, acest fosfor se va dizolva, va intra în pământ şi va hrăni rădăcinile!''

Înfigeţi beţe de chibrit în pământ. De ce? Pentru că beţele de chibrit au în vârful lor, fosfor. Nu este chiar atât de grav dacă băgăm beţe de chibrit în pământ, la fel cum se întâmplă în privinţa cuielor. Ele sunt mai mici şi sunt de lemn şi atunci nu produc vătămări (...) În reacţie cu apa, acest fosfor se va dizolva, va intra în pământ şi va hrăni rădăcinile.

Este important să le dăm ceea ce au nevoie, în forma în care ele au nevoie: şi fier şi fosfor, şi azot şi potasiu'', a adăugat Oana Matei, inginer horticultor.

 

×
Subiecte în articol: plante Numai de bine oana matei
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close