Antena 3 CNN Timp liber Turism Ministrul Daniel Cadariu: "Aş da o notă peste 8 turismului de pe litoralul românesc"

Ministrul Daniel Cadariu: "Aş da o notă peste 8 turismului de pe litoralul românesc"

Constantin Daniel Cadariu, Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, a vorbit în exclusivitate la Antena 3, despre situaţia de pe litoralul românesc. Deşi mulţi dintre turişti spun că preţurile sunt nejustificate şi neadaptate la condiţii, ministrul Cadariu spune că raportul calitate-preţ este unul corect.

Ministrul Daniel Cadariu: "Aş da o notă peste 8 turismului de pe litoralul românesc"
Sursa foto: Antena 3
de Iulia Gorgorin    |    25 Iul 2022   •   20:50

Invitat în cadrul emisiunii "În faţa naţiunii", ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Daniel Cadariu, a realizat o analiză privind situația de pe litoral.

Suntem în plin sezon estival, iar plajele şi hotelurile ar fi trebuit să fie ocupate până la refuz. Turiştii au ocolit staţiunile de la Marea Neagră şi au ales să îşi petreacă concediul în străinătate.

Deşi oamenii spun că preţurile de pe litoral sunt nejustificate şi extrem de piperate, ministrul Daniel Cadariu îi încurajează pe români să îşi petreacă concediul pe litoralul românesc.

Daniel Cadariu spune că raportul calitate-preţ este unul corect pe litoral

"Depinde despre care parte a litoralului discutăm. În general, într-o economie de piaţă funcționează cererea și oferta. Şi atunci când ele nu se întâlnesc, sunt cazuri ca în anumite zone, nu în toată stațiunea Mamaia, în care turiștii se lasă așteptați. Pe de altă parte, ați dat exemplu cu Costineștiul. Același lucru se întâmplă chiar de la început de sezon la Eforie Nord. Cert este că lucrurile diferă în funcție de zona despre care discutăm.

În aceeaşi perioadă, în 2021 ştim că în întreg sezon estival nu găseai loc de cazare pe litoralul românesc. 

Depinde ce comparăm, în ce moment, dar şi la ce ne raportăm. Faptul că acest weekend, bună parte din litoral a fost plin, vine cumva să combată o serie de informaţii care au fost rostogolite în comunicarea publică, şi de regulă au fost cu tentă negativă. Noi românii, din păcate, de prea multe ori, suntem pradă generalizărilor. Pe de altă parte, ne încântă ştirile negative, pentru că am putea discuta despre poveşti de succes, inclusiv pe litoralul românesc de după Revoluţie. 

Eu am învăţat un lucru, în cele şapte luni de când sunt la Minister, cel puţin pe această componentă de turism, din toate cele patru activităţi pe care le gestionează Ministerul. Atunci când facem aprecieri, să avem la bază date statistice obţinute  din surse credibile şi profesionalizate, în special de la Institutul Naţional de Statistică (...)

Cum justifică ministrul Cadariu nota pe care a acordat-o turismului de pe litoralul românesc

Din punctul meu de vedere, nota per ansamblu, nu punctual, ar trebui să fie peste 8. Dacă ne raportăm la ultimul weekend, numărul de turişti. Dacă facem o comparaţie cu anul trecut şi spre exemplu, la Constanţa, Eforie Nord şi la Mamaia, plajele lărgite nu puteau fi folosite, acum pot fi folosite. Pe de altă parte, anul acesta, şase dintre plajele de pe litoral au acea distincţie - steagul albastru. Acele distincţii sunt internaţionale şi nu se obţin decât doar dacă îndeplineşti condiţii. Sunt doar câteva dintre exmplele pe care le pot da.

"Eu îi încurajez pe români să îşi petreacă concediul estival pe litoralul românesc în număr cât mai mare"

Putem discuta comparativ, inclusiv la vecinii noştri de la sud, nu este totul perfect. Sunt situaţii şi situaţii. O concluzie generală este că acolo unde administratorii au rămas cetăţeni germani, într-adevăr serviciile oferite sunt în concordanţă cu preţurile. Acolo unde între timp au ajuns să fie proprietari alţi cetăţeni, de regulă din partea slavă, serviciile nu mai sunt corespunzătoare cu preţurile cerute. Vreau să scot în evidenţă, că indiferent dacă discutăm de litoralul românesc sau de alt litoral, sunt şi bune şi rele. Ideea de bază este cum suntem pe medie. Din punctul acesta de vedere, dacă mă gândesc la investiţiile Administraţiilor Publice Locale din ultimul an. Dacă mă gândesc la eforturile operatorilor din turism din ultimul an prin investiţii masive, în modernizări şi în unele cazuri în structuri de cazare şi alimentaţii publice noi. 

Daniel Cadariu: "Am motive să afirm că lucrurile au evoluat"

Pe de altă parte, nu putem nega că sunt şi exemple negative, dar nu ast este eticheta generală a litoralului românesc. Orice lucru negativ, fie că vorbim de serviciile oferite sau de exagerări de preţ, sau poate de comportamentul unora care activează în domeniul turismului, e de condamnat, dar nu e un lucru general", a spus Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, în exclusivitate la Antena 3.

Cât despre profilul turistului român, ministrul spune că este unul "educat, care știe să-și aprecieze pretențiile".

Citiţi şi: Staţiunea Tineretului, plină de turişti. Diferenţele de preţuri dintre Costineşti şi Mamaia 

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close