Antena 3 CNN Timp liber Veşti bune pentru turiștii care vor veni în vacanţă la Eforie Sud! Staţiunea va avea plaje noi

Veşti bune pentru turiștii care vor veni în vacanţă la Eforie Sud! Staţiunea va avea plaje noi

Veşti bune pentru turiștii vor alege să îşi petreacă vacanţă la Eforie Sud. În maxim doi ani, staţiunea va avea plaje noi, iar cele vechi vor fi și ele lărgite, la fel ca cele din Mamaia si Năvodari.

Veşti bune pentru turiștii care vor veni în vacanţă la Eforie Sud! Staţiunea va avea plaje noi
de Cătălina Buzoianu    |    04 Iun 2021   •   18:07

În prezența ministrului Mediului, astazi au fost demarate lucrările de lărgire şi protecţie a plajelor din zona cordonului litoral Eforie Nord- Eforie Sud.

Lucrările fac parte dintr-un proiect mai amplu, în valoare de peste 800 de milioane de lei finanțat din fonduri europene.

Eforie Sud a fost una din cele mai vitregite stațiuni dacă ne referim la suprafața de plajă. Acestea erau extrem de înguste, iar pe alocuri chiar dispăruseră în mare. Acum însă situația se va schimba. După Mamaia si Năvodari, și la Eforie au demarat lucrari similare de lărgire a plajelor.

Lucrările se fac în baza unui contract de proiectare şi execuţie încheiat cu Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral Constanţa.

Proiectul ce vizează zona stațiunii Eforie Sud se ridică la aproaximativ 130 de milioane de euro

"Se vor folosi peste 4 milioane de metri cubi de nisip pentru a se asigura stabilitatea plajei si a malului. Proiectul este parte dintr-un program mai larg. S-au obţinut toate avizele și acordurile necesare inclusiv autorizații de demolare pentru digurile care trebuie să dispară. În acest proiect toate digurile degradate vor fi demolate, iar noile diguri vor fi mai lungi de peste 300 m, plaja va avea o lățime de 100 de metri și o suprafață de 50 de hectare. Avem utilaje performante cu capacitate mare de lucru ca să putem dovedi că putem să terminăm un proiect dificil în timpul alocat", a spus Marius Stamat, reprezentant firma contructor.

Tantzos Barna: "Vrem să avem un litoral modern, pus la punct"

Lucrările au fost demarate la prima oră a dimineții, în prezența ministrului Mediului. Tantzos Barna a subliniat necesitatea implementării acestui proiect mai ales în zone grav afectate de eroziunea costieră, aşa cum este Eforie Sud. 

"Vrem să avem un litoral modern pus la punct şi care să protejeze biodiversitatea. Vom avea peste 29 de hectare de biodiversitate, ceea ce va fi foarte important pentru România. Se va creea o oază care va fi foarte interesantă pentru oamenii de ştiinţă, dar vrem să demonstrăm că în acelaşi timp nu distrugem nimic, ci creem o biodiversitate. Vom ajunge să avem un litoral românesc reconstruit și redat cetățenilor", a anunţat ministrul Tantzos Barna.

Șapte diguri noi vor fi construite în zona Eforie Sud, după ce cele vechi au primit deja aviz de demolare, iar ulterior se va trece la procesul de înnisipare a plajelor pe o distanță de aproape 6 kilometri lungime.

La final, vechile suprafeţe de plajă se vor lăți cu până la 100 de metri, iar pe alocuri vor apărea plaje noi, care vor avea aproximativ aceeași lățime. Atât constructorul cât si beneficiarul, adică Administrația Bazinală Dobrogea litoral au luat în calcul înclusiv apariția unor situații neprevăzute, precum descoperirea de situri arheologice, epave sau comori antice. 

Până în 2023, România va câștiga peste 200 de hectare de nisip

Valoarea totală a proiectului de lărgire și protejare a plajelor de pe litoralul romanesc se ridică la 840 de milioane de euro, 85% din fonduri fiind asigurate de Uniunea Europeană.

×
Subiecte în articol: Eforie Sud vesti bune turisti vacanţă
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close