Antena 3 CNN Actualitate A murit un prestigios fotograf american, premiat cu Pulitzer. Operele lui au devenit simbol al violenţei conflictului din Vietnam

A murit un prestigios fotograf american, premiat cu Pulitzer. Operele lui au devenit simbol al violenţei conflictului din Vietnam

A murit un prestigios fotograf american, premiat cu Pulitzer. Operele lui au devenit simbol al violenţei conflictului din Vietnam
Sursa foto: Foto: John G. Morris/Facebook
29 Iul 2017   •   10:54

Fotograful american John G. Morris a murit vineri la Paris la vârsta de 100 de ani, a informat pe site-ul său agenţia Magnum Photos, pe care a condus-o timp de mulţi ani, relatează AFP. 

Cunoscut în principal pentru calităţile sale de editor foto, John Morris s-a ocupat iniţial de editarea fotografiilor exclusiviste ale prietenului său, Robert Capa, făcute în timpul debarcării din Normandia, la 6 iunie 1944, şi publicate ulterior în revista americană Life. 

În 1953, Morris s-a alăturat agenţiei Magnum, cofondată în 1947 de Robert Capa, unde a devenit principalul responsabil operaţional însărcinat să aleagă destinaţiile unde urmau să plece fotografii agenţiei. 

După ce a părăsit agenţia la începutul anilor 1960, el a lucrat pentru cotidiane americane reputate precum Washington Post şi New York Times

John G. Morris a dispus publicarea, pe prima pagină la New York Times, a fotografiei unui poliţist vietnamez din Saigon executând un bărbat suspectat de colaborarea cu Vietcong, în pofida reticenţelor unei părţi a redacţiei. 

El a hotărât de asemenea publicarea pe prima pagină a cotidianului new-yorkez a clişeului în care o fetiţă vietnameză este văzută fugind goală după bombardamentului american cu napalm. 

Cele două fotografii au devenit simbol al violenţei conflictului din Vietnam şi au adus respectivilor autori un prestigios premiu Pulitzer.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: New York Times
Parteneri
Pensii mai mari pentru români, cu aceste acte
x close