Antena 3 CNN Actualitate Cardul de sănătate este obligatoriu. Ce se întâmplă cu miile de români care nu au intrat nici până acum în posesia lui

Cardul de sănătate este obligatoriu. Ce se întâmplă cu miile de români care nu au intrat nici până acum în posesia lui

Cardul de sănătate este obligatoriu. Ce se întâmplă cu miile de români care nu au intrat nici până acum în posesia lui
Sursa foto: Foto: Agerpres
01 Sep 2015   •   08:15

De astazi, cardul de sănătate este obligatoriu la orice consultaţie. Cei care nu prezintă cardul trebuie să plătească fiecare act medical. Problema este că în acest moment sunt câteva sute de mii de romani care nu au intrat încă în posesia cardului.

Asiguraţii care au primit card de sănătate şi cei care figurează în baza de date că au emisă o astfel de cartelă electronică pot fi consultati de medic doar dacă au dispozitivul la ei. Cu toate acestea, există 300 de mii de români care nu au intrat nici până acum în posesia cardului din diverse motive. Aceştia vor trebui să se prezinte la Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate pentru a-l ridica. În lipsa lui, li se va refuza inclusiv consultaţiile şi internarea în spital. Doar pacienţii care reprezintă urgenţe medicale nu vor fi obligaţi să prezinte cardul.

Adeverinţele vor înlocui cardul de sănătate doar în cazul în care asiguratul îl refuză din motive religioase sau l-a pierdut. În primul caz, cel care refuză cardul trebuie să dea o declaraţie la casa de asigurari de sănătate de care aparţine, iar cel care l-a pierdut trebuie să anunţe Casa şi să plătească o taxă de 15,5 lei pentru emiterea unui nou dispozitiv. Adeverinţele de asigurat sunt valabile trei luni din momentul emiterii.

Persoanele pe numele cărora nu s-a tipărit încă un card vor merge la medic fără nici o grijă. Doctorul va verifica în sistem calitatea lor de asiguraţi şi vor fi consultaţi. Aproape 500 de mii de carduri urmează a fi emise de acum înainte.


×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close