Antena 3 CNN Actualitate Dinel Staicu a recunoscut şpaga dată judecătoarei: Aştept să mă aresteze

Dinel Staicu a recunoscut şpaga dată judecătoarei: Aştept să mă aresteze

Dinel Staicu a recunoscut şpaga dată judecătoarei: Aştept să mă aresteze
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    13 Aug 2013   •   11:01

Dinel Staicu a recunoscut, marţi, mita dată în dosarul judecătoarei Cîrstoiu, însă spune că de acest lucru s-ar fi ocupat fratele său. Asta a spus Dinel Staicu, marţi dimineaţă, la venirea la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), acolo unde urmează să fie audiat în dosarul judecătoarelor corupte.

Totodată, omul de afaceri spune că a aflat despre şpagă abia aseară, de la fratele său, care i-a mărturisit totul. Marian Staicu ar fi de fapt cel care a dat mită pentru ca Dinel Staicu să primească o soluţie favorabilă.

"Este vorba de 1,5 milioane de euro, bani pe care fratele meu i-a pus la bătaie", a declarat, marţi, Dinel Staicu, la DNA. "A fost ca şi copilul meu, a încercat să facă ceva, ca să mă ajute", a mai spus Staicu.

Totodată, el susţine că nu ştia de ce face fratele său, însă se aşteaptă să fie arestat.

Dinel Staicu a precizat că luni a primit o scrisoare de la fratele său, Marian Staicu, în care acesta a recunoscut integral faptele de corupţie prezentate de procurori în dosarul în care judecătoarea Veronica Cîrstoiu este acuzată de luare de mită şi complicitate la trafic de influenţă.
 
Dinel Staicu a mai spus că fratele lui este cel care s-a ocupat de tot ce înseamnă trafic de influenţă şi dare de mită la Tribunalul Bucureşti, Curtea de Apel Bucureşti şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
Întrebat cum a fost posibil ca fratele lui să dea mită, Dinel Staicu a spus că în perioada în care a fost în închisoare, toate firmele sale au fost administrate de Marian Staicu, iar acesta a avut acces la bani.
 
Dinel Staicu a precizat însă că, în opinia lui, avocatele Adriana Dascălu şi Ileana Alina Răducan l-au înşelat pe fratele său şi i-au de la 100.000 de euro până la 1,5 milioane de euro.
 
"Fratele meu, fiind mai mic, a fost crescut ca şi copil meu. El a vrut sa facă o faptă bună, dar păcatul meu a fost că i le-am prezentat pe cele două avocate, că sunt fete deştepte, că trebuie să aibă încredere în ele. Ele făceau teste cu el, îi cereau să dea câte 100.000, că îl scăpăm luna asta, luna următoare", a spus Dinel Staicu.


Veronica Cîrstoiu îşi informa mituitorii în legătură cu demersurile făcute în dosar prin semne pe care le convenea cu intermediarul mitei, avocata Adriana Dascălu. Astfel, cei care ofereau şpagă primeau confirmări că solicitările lor au fost duse la bun sfârşit şi puteau să achite tranşele de bani. 
 
"După aproximativ cinci minute din momentul în care ea şi investigatorul sub acoperire vor intra în sala de şedinţă, judecătorul Cîrstoiu Veronica îşi va aranja cu ambele mâini părul în zona superioară a capului, după care le va zâmbi. După primirea acestui "semn" (...) investigatorul sub acoperire ar fi trebuit să îi remită suma de 100.000 euro.
Sursa: referatul procurorilor 
 
Sala de judecată nu era singurul loc în care semnele erau trimise celor care dădeau mita. Cea mai mare şpagă a fost negociată într-un coafor. 
 
"A stabilit cu aceasta o întâlnire, în jurul orei 15:00, la un coafor din Bucureşti, pentru transmiterea "semnului" promis. În aceleaşi împrejurări, învinuita Dascălu Adriana l-a informat pe investigatorul sub acoperire cu privire la faptul că "semnul" care îi va fi transmis  la coafor de către judecătorul Cârstoiu Veronica va consta în aceea că, în momentul în care se vor întâlni, respectivul magistrat va rosti fraza "ce face Maria?".
Sursa: referatul procurorilor 
 
Milionul de euro pe care judecătoarea l-a cerut ca să intervină în dosarul lui Dinel Staicu a fost motiv de scandal, pentru că suma nu ar fi ajuns în întregime la judecătoarea Veronica Cîrstoiu. 
 
"În momentul în care învinuitei Dascălu Adriana i-a fost reproşat că nu a dat întreaga sumă de 1.200.000 euro judecătorului Veronica Cîrstoiu, ci numai 200.000 euro, învinuita a devenit agitată, reuşind cu greu să se controleze şi a solicitat în mod imperativ ca să nu se mai discute despre acest lucru, susţinând că este un "subiect mort", şi că dacă nu va vorbi nimeni, nu se va putea dovedi acest act de corupţie."
Sursa: referatul procurorilor 
 
Din referatul procurorilor mai reiese că judecătoarea a încercat până şi eliberarea basarabeanului Robert Girleanu, suspectat de comiterea unui triplu asasinat la comanda unei grupari mafiote. De asemenea, a fost unul dintre magistratii care au stabilit amânarea executării pedepsei în cazul avocatei Roxana Jianu, găsite vinovate pentru că ar fi înselat zeci de persoane cu aproximativ 3.5 milioane de euro.

Judecătoarea l-a achitat şi pe fostul sef al Fiscului Bihor, Ioan Lascau, arestat de FBI şi extrădat în Romania, într-un dosar în care acesta era acuzat de trafic de influenţă. 
 
Citeşte şi Judecătoarea arestată pentru o şpagă de 1.000.000 euro, AMENINŢATĂ CU MOARTEA



 

×
Subiecte în articol: Dinel Staicu mita
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close