Antena 3 CNN Actualitate Zeci de copii la spital, din cauza invaziei de țânțari și căpușe în București: Primăria Capitalei nu a început niciun tratament de combatere a insectelor

Zeci de copii la spital, din cauza invaziei de țânțari și căpușe în București: Primăria Capitalei nu a început niciun tratament de combatere a insectelor

Zeci de copii au fost muşcaţi de căpuşe în acest weekend, în Capitală. Primăria nu a făcut până acum nicio acţiune de dezinsecţie. Nu au fost bani pentru asta. Nici pentru îngrijirea parcurilor, nici pentru gropi, nici pentru infrastructură. Blocarea bugetului se răsfrânge zilnic asupra bucureştenilor.

Zeci de copii la spital, din cauza invaziei de țânțari și căpușe în București: Primăria Capitalei nu a început niciun tratament de combatere a insectelor
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    17 Mai 2021   •   14:16

In weekendul trecut, doar la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală s-au prezentat 58 de copii cu mușcături de căpușă într-o singură zi.

Îmbrăcăminte cu mânecă lungă, de culoare deschisă, ca să vedem dacă venim în contact cu căpuşele.Acestea sunt principalele măsuri pe care le putem lua noi.

Medicii spun că riscurile unei mușcături sunt grave, dacă depistați acest lucru trebuie să ajungeți de urgență la cel mai apropiat spital.

"Împotriva muşcăturilor de căpuşe există şi vaccin. Vaccinarea se poate face fără nici un fel de probleme numai că nu este susţinută de programul naţional de imunizare.", explică medicii de familie.

Dezinsecţia ar fi trebuit să înceapă la sfârşitul lui martie

Primăria Capitalei nu a făcut niciun tratament de combatere a ţânţarilor şi căpuşelor, deşi suntem la mijlocul lui mai. Dezinsecţia ar fi trebuit să înceapă la sfârşitul lui martie, însă Nicuşor Dan refuză să plătească firma care se ocupă cu tratamentele anti-ţânţari şi căpuse şi nici nu caută altă firmă care să se ocupe de dezinsecţie.

În joc e o miză de aproape 40 de milioane de lei, bani pe care primarul general nu vrea să-i dea firmei de dezinsecţie cu care Municiaplitatea are contract. Între timp, este invazie de ţânţari şi căpuşe în capitală.

Alocarea de buget pentru astfel de acțiuni este așteptată de locuitorii Capitalei, mai ales că se apropie perioada apariției țânțarilor. În anii anteriori, planul de dezinsecție era votat și aprobat în luna februarie ca din martie sau aprilie să se poată interveni în teren.

Dacă în judeţul Ilfov acţiunile de dezinsecţie au început încă din luna aprilie, în Bucureşti ar putea începe abia de săptămâna viitoare.

Pericol în parcuri! Mușcătura de căpușe, mortală! Medicii trag un semnal de alarmă

Medicii îi sfătuiesc pe cei care merg în parcuri, în păduri sau pe câmpuri să poarte pantaloni lungi, pe cât posibil, dar și șosete de culoare deschisă. Specialiștii atrag atenția și asupra bolilor grave care pot fi transmise de aceste insecte.

Activitățile în aer liber, mai ales în zonele cu vegetație bogată, cresc semnificativ riscul de a fi mușcat de căpușe. Tocmai de aceea, ori de câte ori mergeți în astfel de zone, este ideal să vă protejați. 

Experții spun ca este ideal să mergeți pe centrul potecilor, unde iarba este deja bătătorită. De asemenea, trebuie să evitați zonele cu iarbă înaltă sau multe frunze. Iar purtarea pantalonilor lungi și a șosetelor este esențială. Nu uitați însă de spray-urile sau loțiunile speciale împotriva insectelor și a căpușelor. 

Să nu credeți însă că puteți lua o astfel de insectă doar din iarbă. Medicii atrag atenția că și animalele sunt purtătoare de căpușe!

De asemenea, aceștia spun că este vital să știți cum trebuie îndepărtată o căpușă, în primele ore de la mușcătură.

”Dimensiunea ei crește pentru că se hrănește cu sângele nostru. Preferabil să o eliminăm în primele 24 de ore de la atașare”, spune Mihai Trip, medic de familie. 

Nu încercați să îndepărați căpușele acasă

Căpușa nu trebuie sub nicio formă strânsă între degete, pentru că astfel favorizăm pomparea conținutului plin de microbi, în sânge. 

”Căpușa poate da mai multe boli, printre care boala Lyme, meningoencefalita, dar dacă se observă și se extrage căpușa se poate administra antibiotic și în principiu, nu este nicio problemă”, spune medicul Linciu Venter.

 

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close