Antena 3 CNN Actualitate O şedinţă a Senatului se va ţine la Snagov. Care sunt costurile

O şedinţă a Senatului se va ţine la Snagov. Care sunt costurile

O şedinţă a Senatului se va ţine la Snagov. Care sunt costurile
06 Oct 2015   •   18:33

Senatul va plăti 6000 de lei din bugetul instituţiei pentru a organiza o întâlnire informală, miercuri, la Palatul Snagov, unde se vor reuni membrii Birolui Permanent, liderii grupurilor parlamentare şi preşedinţii comisiilor, la iniţiativa lui Călin Popescu Tăriceanu.
Întrebat de ce întâlnirea informală nu s-a putut ţine la Palatul Parlamentului pentru a evita cheltuirea celor 6000 de lei, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat că suma amintită reprezintă bugetul maximal alocat.

"Banii nu-i plătim pentru deplasare şi nici pentru că facem întâlnirea în altă parte. Bugetul aprobat este un buget maximal, în funcţie de câţi participanţi sunt, atâţia bani se vor cheltui", a  declarat Tăriceanu.
Preşedintele Senatului a mai afirmat că îşi doreşte să iasă "din logica conflictelor şi a disputelor care au caracterizat România, până mai de curând", însă demersul este anevoios.

"Eu am o altă logică, a colaborării instituţionale, a dialogului. Când eram prim-ministru organizam periodic, cu miniştrii, întâlniri de lucru. Întâlnirile de lucru nu erau şedinţe de guvern, erau mic dejun de lucru, prânz de lucru. Acela-i lucrul pe care l-am propus şi colegilor mei din Biroul Permanent şi nu numai, liderilor grupurilor parlamentare şi preşedinţilor de comisii, să facem o întâlnire informală, în care să vedem care sunt problemele cu care ne confruntăm", a spus Tăriceanu.

Potrivit lui Tăriceanu, aleşii se confruntă cu probleme legate de credibilitatea Parlamentului, necesitatea aducerii la zi a Regulamentului Senatului potrivit deciziilor Curţii Constituţionale, precum şi nevoia de a reda Senatului funcţia esenţială de dezbatere pe care o are orice Cameră a Parlamentului.

"Avem o problemă de percepţie legată de Parlament, de lipsa de credibilitate a Parlamentului, avem o problemă care ar trebui transpusă în practică prin modificarea Regulamentului Senatului, prin aducerea lui la zi ţinând cont de anumite decizii ale Curţii Constituţionale, care sunt cele mai bune căi pentru a face aceste lucruri, cum debirocratizăm activitatea Biroului Permanent al Senatului şi cum facem să discutăm mai mult subiecte politice, cum redăm Senatului funcţia esenţială de dezbatere pe care o are orice Cameră a Parlamentului", a mai spus Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a subliniat că nu a existat, în Parlament, o dezbatere serioasă pe tema refugiaţilor care au ajuns în România, adăugând că problema reugiaţilor a fost pasată între Guvern şi preşedinte.
Acesta a mai făcut trimitere la rolul Parlamentului, al Senatului, în contextul necesităţii revizuirii Constituţiei, a modernizării Parlamentului şi a delimitării prerogativelor între Senat şi Cameră, afirmând că "suntem prizonierii unui sistem adoptat acum 25 de ani, în timp ce societatea europeană a evoluat".

"Toate aceste chestiuni cred că ar trebui să fie discutate într-un cadru de dialog informal, nu în cadrul unei şedinţe în care luăm hotărâri. Până să luăm hotărârile, trebuie să ne consultăm. Din acestă dispută intelectuală, probabil că unii vor avea propuneri, obiecţiuni, dar virtutea unei astfel de întâlniri este că ne conturăm probabil nişte priorităţi, pe care astăzi nu le văd definite şi pe care nu le pot eu singur asuma în calitate de preşedinte al Senatului. Este rolul meu să-i adun pe toţi, să stăm la masă şi să discutăm", a spus Tăriceanu.
   

×
Subiecte în articol: Călin Popescu Tăriceanu
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close