Antena 3 CNN Actualitate Religie Adormirea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să facă fetele nemăritate pe 15 august

Adormirea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să facă fetele nemăritate pe 15 august

Adormirea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să facă fetele nemăritate pe 15 august
12 Aug 2018   •   21:28

Adormirea Maicii Domnului. Sfanta Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului) este praznuita in fiecare an la 15 august. In dimineata acestei zile, femeile merg la biserica si impart struguri, prune si faguri de miere. Apoi, femeile merg in cimitir si tamaiaza mormintele rudelor.

Adormirea Maicii Domnului. Ciobanii coboara oile de la munte (La Santamaria Mare / Tulesc oile la vale!), barbatii isi schimba palaria cu caciula, se interzice scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa sau in tarnatul casei.

Adormirea Maicii Domnului. De Sfanta Marie, fetele purtau o planta numita "navalnic", care avea puterea sa aduca petitori.

Adormirea Maicii Domnului. Daca in apropierea zilei Sfintei Marii infloreau trandafirii, era un semn ca toamna va fi lunga.

Adormirea Maicii Domnului. In sudul tarii se angajau pandarii la vii si se luau masuri de protectie magica a podgoriilor impotriva pasarilor.

Adormirea Maicii Domnului. De pe 15 august se deschidea, in satul traditional, un important sezon al nuntilor, sezon care tinea pana la intrarea in postul Craciunului. In aceasta zi se organizau targurile si iarmaroacele de toamna.

Adormirea Maicii Domnului. Perioada dintre cele doua Santamarii, Santamaria Mare (15 august) si Santamaria Mica (8 septembrie), era considerata perioada cea mai potrivita pentru semanaturile de toamna.

Adormirea Maicii Domnului. In aceasta zi erau adunate ultimele plante de leac.

Adormirea Maicii Domnului. In perioada postului Sfintei Marii fetele isi cos costume speciale, lucrate numai in alb, pentru pelerinajul din zilele de 14-15 septembrie la manastirile care poarta hramul Sfanta Maria (Ciosa, Nicula, Moisei, Manastirea Hodos Bodrog, Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus, Tismana, Rohia, Bixad, etc).

×
Parteneri
Meteorologii au anunțat cât va ține frigul în România!
x close