Antena 3 CNN Actualitate Religie SFÂNTA PARASCHEVA 2017. Povestea mai puțin cunoscută a Coroanei Sfintei Cuvioase Parascheva. Ce trebuie să știe toți credincioșii!

SFÂNTA PARASCHEVA 2017. Povestea mai puțin cunoscută a Coroanei Sfintei Cuvioase Parascheva. Ce trebuie să știe toți credincioșii!

SFÂNTA PARASCHEVA 2017. Povestea mai puțin cunoscută a Coroanei Sfintei Cuvioase Parascheva. Ce trebuie să știe toți credincioșii!
Sursa foto: Foto: Agerpres
13 Oct 2017   •   14:11

SFÂNTA PARASCHEVA 2017. Mii de credincioși s-au închinat până acum la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, care a fost depusă marţi dimineaţa într-un baldachin special amenajat în Curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. 

SFÂNTA PARASCHEVA, numită în popor Sfânta Vineri, este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei. Ea a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea şi s-a născut în Epivat (azi Boiados) în Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol. 
 
Povestea Coroanei Sfintei Cuvioase Parascheva

O poveste mai puţin cunoscută de credincioși este cea a coroanei pe care o poartă Sfânta Parascheva pe cap. Este din aur masiv de 18 karate şi cântăreşte 1.700 de grame. Aurul şi manopera au fost plătite de o credincioasă din Bucureşti, în anul 2007.

Potrivit doxologia.ro, prima coroană aşezată pe capul Sfintei Parascheva a fost rea­lizată din argint şi era îmbogăţită cu câteva pietre preţioase. Deşi nu se cunoaşte cu exactitate momentul în care a fost realizată această coroană, cel mai probabil ea a fost executată în timpul Mitro­politului Iosif Naniescu (1875-1902), fiind contemporană cu racla realizată în 1891. Analizând atât argintăria, cât mai ales modul de confectionare al acesteia, nu este exclus ca această coroană să fi fost realizată tot de meşterul Gheorghe C. Ropală din Iaşi, fie la comanda doamnei Ana Botez, fie la cea a mitropolitului Moldovei. Această coroană se păstrează astăzi în patrimoniul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

O altă coroană închinată Sfintei Parascheva a fost făcută de o creştină din oraşul Piatra Neamţ împreună cu familia sa, înainte de anul 2007. Aceasta era din aur masiv, dar foarte subţire. Deoarece, în decursul unui an, veşmintele Sfintei Parascheva sunt schimbate de mai multe ori, coroana nu a rezistat din cauza inflexibilităţii sale şi s-a fisurat în mai multe locuri. Şi această coroană se păs­trează în patrimoniul Mitropoliei.

Actuala coroană a fost comandată în anul 2007 (10 iulie) de Doamna Mariana Boda din Bucureşti, după ce, cu un an înainte, participase la hramul Sfintei Parascheva. Această doamnă, iubi­toare de Hristos şi având mare dragoste faţă de Sfânta Parascheva, a vorbit cu părintele Dosoftei de la Catedrală exprimându-şi do­rinţa de a face o coroană frumoasă sfintei. Părintele, cunoscându-l pe domnul director Vasile Vasile de la Monetăria Statului, a intervenit pentru realizarea acestei coroane. Cu acest scop a fost dusă la Bucureşti şi vechea coroană din argint, după aceasta realizându-se noua coroană, din aur. Coroana a fost confecţionată în atelierele Monetăriei Statului după modelul din argint, are 1700 gr. şi este realizată din aur masiv de 18k. Mai mult, şi această coroană a fost făcută de două ori, în primă fază ea fiind mai puţin flexibilă. Pen­tru că exista posibilitatea ca şi aceasta să se fisureze, a fost retopită şi refăcută după specificaţiile primite de la donatoare. Coroana, deosebit de frumos realizată, este acoperită cu pietre preţioase. Doamna Mariana Boda, cea care a dorit realizarea acestei coroane, a fost ajutată în împlinirea dorinţei sale şi de familia sa, însă cea mai mare parte a costurilor realizării coroanei au căzut în grija sa.

×
Subiecte în articol: Sfânta Parascheva
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close