Antena 3 CNN Actualitate Social Cod portocaliu de vreme rea: Temperaturile vor scădea și cu 20 de grade. Care sunt zonele vizate

Cod portocaliu de vreme rea: Temperaturile vor scădea și cu 20 de grade. Care sunt zonele vizate

Cod portocaliu de vreme rea: Temperaturile vor scădea și cu 20 de grade. Care sunt zonele vizate
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de M.Z.    |    22 Oct 2017   •   13:13

UPDATE 13.13 - Două coduri de vreme rea, unul portocaliu și altul galben, au fost emise duminică, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Codul portocaliu de ploi abundente este valabil de luni, 23 octombrie, ora 12:00 până marți, 24 octombrie, ora 18:00.

Zonele afectate sunt zona deluroasă și montană a județelor Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș și Dâmbovița.

În intervalul menționat, în zona deluroasă și montană a județelor Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș și Dâmbovița cantitățile de apă vor depăși pe arii extinse 50-60 l/mp și izolat 80 l/mp.

Codul galben de ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului la munte este valabil în perioada 23 octombrie, ora 10:00 – 24 octombrie, ora 23:00.

Din dimineața zilei de luni, 23 octombrie, aria ploilor se va extinde dinspre vest cuprinzând treptat cea mai mare parte a țării. În intervalul menționat în Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei (inclusiv în zona municipiului București), local în Transilvania, precum și în zonele montane și submontane, se vor cumula cantități de apă ce vor depăși local 20-30 l/mp și izolat 40 l/mp.

În zona Carpaților Meridionali și a Carpaților de Curbură, se vor cumula cantități de apă pe arii extinse între 30 și 50 l/mp și izolat peste 60 l/mp.

Vântul va avea intensificări, local și temporar, în majoritatea regiunilor, cu viteze de 50-55 km/h, iar la munte, cu precădere în zona înaltă a Carpaților Meridionali, vor fi rafale de peste 70-80 km/h.

----------------------------

Știrea inițială 08.14

Meteorologii anunță o schimbare drastică a vremii de la începutul săptămânii viitoare, în urma unui val de aer polar.

Astfel, temperaturile vor scădea și cu 20 de grade.

Duminică 
În nord, centru şi nord-est, valorile termice, în marea lor majoritate în scădere accentuată, vor deveni apropiate de mediile climatologice din ultima decadă a lunii octombrie, în timp ce în restul ţării vremea se va menţine caldă, cu toate că temperaturile vor fi mai mici decât în zilele precedente. Pe parcursul zilei în regiunile estice şi parţial în centru şi sud-est va fi nebulozitate joasă, local mai persistentă şi izolat va burniţa, iar în restul ţării cerul va fi parţial noros; în primele ore, pe arii restrânse în zonele joase va mai fi ceaţă. Începând de seara, o altă arie de nebulozitate se va extinde treptat dinspre vest, iar noaptea va ploua în Banat şi Crişana şi local în Maramureş, Oltenia şi la munte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări locale, mai ales în a doua parte a intervalului, în zona montană şi în vestul şi sud-vestul teritoriului. Temperaturile maxime se vor încadra între 10 şi 20 de grade, mai ridicate în Oltenia, în sudul Banatului şi al Munteniei; minimele termice vor fi cuprinse între 5 şi 15 grade.

Luni 
Vremea va fi în general închisă, iar temperaturile vor continua să scadă în cea mai mare parte a ţării. Aria ploilor se va extinde dinspre vest şi va cuprinde majoritatea zonelor, iar la munte, la altitudini mari, vor fi precipitaţii mixte. Local, cu precădere în dealurile subcarpatice, se vor cumula cantităţi de apă de peste 25 l/mp, iar în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură peste 40-50 l/mp. Vântul va avea intensificări locale, cu viteze mai mari în zona montană.Temperaturile maxime vor fi de la 10 grade în nordul Moldovei până la 20-21 de grade în sudul Munteniei; cele minime se vor încadra între 6 şi 14 grade.

Marți 
Vremea va fi închisă, ploioasă, iar în majoritatea zonelor va deveni mai rece decât ar fi normal pentru această dată. În special în zonele deluroase şi montane se vor cumula cantităţi de apă însemnate. La munte, iar în cursul nopţii posibil şi în nord-estul teritoriului precipitaţiile vor fi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări la munte şi în sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra între 7 și 8 grade în nordul Moldovei şi 17-18 grade în Dobrogea şi sud-estul Munteniei, iar cele minime vor fi cuprinse în general între 1 şi 10 grade.

Citiți și Avertisment: România, lovită de ger năprasnic la iarnă. Sunt prognozate minus 30 de grade. Prognoza ANM până în ianuarie

Pentru mai multe informații despre starea vremii, accesați meteoplus.antena3.ro.

 

×
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close