Antena 3 CNN Actualitate Social Unde au dispărut coroanele voievozilor români. Valoarea lor, estimată la zeci de milioane de euro

Unde au dispărut coroanele voievozilor români. Valoarea lor, estimată la zeci de milioane de euro

Unde au dispărut coroanele voievozilor români. Valoarea lor, estimată la zeci de milioane de euro
Sursa foto: Foto:.wikipedia.org
19 Apr 2018   •   22:48

În majoritatea reprezentărilor, în special de pe zidurile mănăstirilor, voievozii români sunt înfăţişaţi purtând coroane complexe, cel mai probabil realizate din aur şi bătute cu pietre scumpe.

Totodată, în legătură cel puţin cu domnitorii Moldovei există şi numeroase mărturii documentare cu privire la existenţa unor coroane voievodale, bătute în pietre scumpe sau chiar plăci de diamant, podoabe care şi astăzi ar costa o avere.

Din toată aceste mărturii ale puterii şi autocraţiei voievozilor români, nu a mai rămas nimic. Mai precis, specialiştii arată că singura coroană voievodală, care se bănuieşte că a aparţinut lui Ioan Iacob Heraclidul, cunoscut drept Despot Vodă (1511-1563), se află într-un muzeu din Viena.

În rest, celelalte coroane, inclusiv cele ale lui Ştefan cel Mare, Mircea cel Bătrân, Alexandru cel Bun sau Vladislav Vlaicu au dispărut în mod misterios. ”În mormintele voievodale deschise până acum nu s-a găsit nicio coroană”, preciza academicianul Ştefan Gorovei. La un moment dat, istoricii s-au îndoit chiar de existenţa lor, conform identitatea.ro.

 

×
Subiecte în articol: romani disparut
Parteneri
Misterul navei scufundate în Marea Neagră se adâncește
x close