Antena 3 CNN Economic Auto Pedala de accelerație deșteaptă care ar putea ajuta șoferii să facă economii la carburant

Pedala de accelerație deșteaptă care ar putea ajuta șoferii să facă economii la carburant

Pedala de accelerație deșteaptă care ar putea ajuta șoferii să facă economii la carburant
Sursa foto: Foto: Flickr / Loveheels
02 Feb 2016   •   15:17

Toți producătorii de mașini se dau peste cap să ofere soluții pentru îmbunătățirea economiei la carburant, inclusiv ca urmare a standardelor stricte guvernamentale privind emisiile, însă toată lumea omite un element cheie din ecuație: șoferul.

Comportamentul șoferilor poate avea un impact la fel de mare asupra consumului precum mașina. În timp ce guvernele au îndemnat producătorii auto să își facă treaba pentru a reduce dependența de petrol, nimeni nu le-a zis șoferilor că este timpul să ia piciorul de pe pedala de accelerație. 

Bosch a dezvoltat însă un produs care face exact asta. Inginerii au conceput o pedală de accelerație ”activă” care oferă feedback haptic (vibrații) când șoferii apasă prea tare pe pedală și măresc astfel consumul de carburant. Semnalul vine chiar acolo unde poate face o diferență: în piciorul șoferului. Directorii Bosch cred că economia de carburant poate ajunge până la 7 %. 

Pedala este conectată și cu alte funcții automotive, precum transmisia, pentru a oferi indicații, și vine cu opțiunea de a le spune șoferilor când este bine să schimbe viteza. Iar pe o mașină echipată cu sistem avansat de siguranță, pedala ar putea salva și vieți, nu doar carburant. Conectat la o cameră video care recunoaște semnele de circulație, pedala de accelerație poate vibra și avertiza șoferii că se apropie de curbe periculoase la viteze prea mari. În timp, Bosch spune că șoferii își vor crea reflexul de a reacționa la vibrații. 

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close