Antena 3 CNN Economic Auto Toyota ar putea plăti 1 MILIARD de dolari pentru încheierea unui acord amiabil cu SUA

Toyota ar putea plăti 1 MILIARD de dolari pentru încheierea unui acord amiabil cu SUA

Toyota ar putea plăti 1 MILIARD de dolari pentru încheierea unui acord amiabil cu SUA
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
09 Feb 2014   •   13:22
Toyota este aproape de a plăti 1 miliard de dolari pentru încheierea unei investigaţii a procuraturii SUA privind modul în care grupul auto nipon a dezvăluit autorităţilor plângerile şoferilor într-un program de rechemare în service a unor maşini pentru suspiciunea de accelerare neintenţionată.
Dacă totul decurge conform aşteptărilor, acordul amiabil ar putea fi anunţat în câteva săptămâni şi ar pune capăt unei investigaţii de patru ani a autorităţilor americane, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Wall Street Journal, conform Mediafax.
Cele două părţi negociază încă unele aspecte şi eventualul acord ar putea eşua, au adăugat sursele. 
De asemenea, valoarea sumei pe care o va plăti Toyota s-ar putea schimba.
Un purtător de cuvânt al grupului nipon a declarat că Toyota colaborează fără rezerve cu procurorii federali.
Toyota ar putea plăti o sumă considerabilă chiar dacă nu există dovezi că maşinile care ar fi accelerat neintenţionat aveau vreun defect mecanic sau electronic. Autoritatea Naţională pentru Siguranţa Traficului pe Autostrăzi nu a găsit defecţiuni la sistemul de accelerare al maşinilor suspectate şi a concluzionat că de vină în cazurile raportate au fost erorile şoferilor sau covoraşele maşinilor, care au blocat pedalele.
Procurorii americani anchetează, însă, dacă producătorul auto a prezentat notificări false sau incomplete autorităţilor de reglementare referitor la posibilele defecţiuni, au spus surse citat de publicaţia americană.
Un acord amiabil de 1 miliard de dolari ar reprezenta una dintre cele mai mari amenzi plătite de un producător auto până în prezent.
În ultimii ani, Toyota a fost amendată de patru ori, cu 66,2 milioane de dolari în total, pentru că nu a notificat la timp autorităţile asupra unor defecte care puneau în pericol siguranţa în trafic. Două dintre amenzi au fost legate de cazul accelerării neintenţionate.
Grupul nipon a derulat în această privinţă unul dintre cele mai masive programe de rechemare în service din istorie, cu 10,2 milioane de maşini în SUA şi 12,4 milioane la nivel global.
În 2012, producătorul auto a acceptat să plătească 1,1 miliarde de dolari într-un proces colectiv cu proprietari de maşini care au acuzat că suspiciunile privind defecţiunile le-au cauzat pierderi prin scăderea valorii de revânzare a propriilor maşini Toyota. Grupul se judecă în privinţa suspiciunii de accelerare neintenţionată în mai multe sute de alte procese.
 

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close