Antena 3 CNN Economic Banci Laureat Nobel: Planul de salvare a băncilor este ?o hoţie la adresa poporului american?

Laureat Nobel: Planul de salvare a băncilor este ?o hoţie la adresa poporului american?

Laureat Nobel: Planul de salvare a băncilor este ?o hoţie la adresa poporului american?
Sursa foto: Joseph Stiglitz
25 Mar 2009   •   22:49

Planul guvernului american de a elibera băncile de active toxice de un trilion de dolari va expune contribuabilii americani la un risc prea mare, crede economistul Joseph Stiglitz.
Laureat al premiului Nobel pentru economie, acesta avertizat, la doar o zi după ce indicele Dow Jones a sărit cu şapte procente pe fondul optimistului legat de parteneriatul public privat, că planul are multe găuri şi reprezintă ?o jefuire a poporului american?.
Profesorul Stiglitz este în fruntea unei liste de economişti de top şi oameni de afaceri care cred că planul secretarului Trezoreriei ar putea să nu fie chiar atât de reuşit pe cât pare.
În fapt Stiglitz arăta că guvernul americfan foloseşte contribuabilii pentru a garanta riscurile de scădere, anume că aceste active vor continua să scadă, în vreme ce riscurile pozitive sunt oferite investitorilor privaţi precum companii de asigurări, investitorii în obligaţiuni sau fondurile.
?Sincer, aceasta este un jaf al poporului american. Nu cred că va funcţiona deoarece cred că va exista multă mânie pentru punerea pierderilor atât de mult pe umerii contribuabilului american."
Comentariile sale le completează pe ale altui laureat Nobel- Paul Krugman. Acesta declarase luni că planul va eşua aproape sigur, ceea ce îi dă un sentiment de ?disperare?.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: plan de redresare
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close