Antena 3 CNN Economic Biz News Carburanţii şi ţigările se scumpesc iar, din 2013. Litrul de benzină ar putea ajunge la 7 lei

Carburanţii şi ţigările se scumpesc iar, din 2013. Litrul de benzină ar putea ajunge la 7 lei

Carburanţii şi ţigările se scumpesc iar, din 2013. Litrul de benzină ar putea ajunge la 7 lei
Sursa foto: Foto: thedailygreen.com
de M.Z.    |    17 Sep 2012   •   23:49

Leul slab şi accizele mari ridică preţul carburanţilor şi al ţigărilor. Aceste taxe se vor calcula anul viitor la un curs valutar mai mare decât cel de anul trecut. Primele estimări arată scumpiri de 15 bani pentru litrul de benzină.

Cea mai mare creştere de preţ va fi la motorină. Anul viitor, acciza pentru acest tip de carburant va creşte de la 374 la 391 de euro pe tonă. În plus, va fi calculată cel mai probabil la un curs euro de 4,50 de lei faţă de 4,3 lei anul acesta. Acest lucru înseamnă o scumpire totală de 17 bani pe litrul de motorină. Şi benzina va costa mai mult.

În 2013 vom plăti astfel 6,4 lei pentru un litru de benzină faţă de preţul mediu actual de 6 lei şi 25 bani. Dar acesta este scenariul optimist. Dacă petrolul se va scumpi în continuare, moneda naţională se va deprecia şi, atunci, în ianuarie 2013 litrul de benzină ar putea costa 7 lei.

Bani mai mulţi vor plăti anul viitor şi fumătorii. Acciza totală va ajunge la jumătatea anului viitor la peste 81 de euro/1.000 ţigarete. Cu alte cuvinte, un pachet de ţigări care se vinde în prezent cu 13 lei va costa cu 20 de bani în plus de la mijlocul anului viitor.





×
Subiecte în articol: benzina carburanti tigari scumpiri pret petrol
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close