Antena 3 CNN Economic Biz News Daily Income. Datoria publică, adâncită de mâini lungi

Daily Income. Datoria publică, adâncită de mâini lungi

Daily Income. Datoria publică, adâncită de mâini lungi
30 Sep 2014   •   09:59

Conform unui raport al Curţii de Conturi, între 2010 şi 2012, datoria publică guvernamentală internă a fost finanţată apelându-se exclusiv la împrumuturi din sectorul bancar privat, ducând la o interdependenţă periculoasă între datoria publică şi sistemul bancar. Curtea de Conturi afirmă pe un ton dur, ca băncile au obţinut astfel o poziţie privilegiată pe piaţă.

Întrucât acestea au dorit să-şi valorifice resursele, prin plasarea lor in titluri de stat, MFP a asigurat sectorului bancar privat un venit sigur si plasamente în active fără risc. Ritmul de creştere al serviciului datoriei publice a fost superior creşterii PIB, ceea ce poate conduce la îndatorarea excesivă a generaţiilor viitoare. Raportul citat îi vizează pe foştii miniştri ai Finanţelor Sebastian Vlădescu, Gheorghe Ialomiţianu, Bogdan Alexandru Drăgoi şi Florin Georgescu.
 
Trendul de îndatorare a continuat însă şi în 2014, ritmul actual al creşterii datoriei publice fiind de 564 Lei pe secundă. Principala consecinţă este creşterea costurilor aferente, respectiv a cheltuielilor publice totale.  În concluzie, aceste evoluţii se reflectă şi în nivelul de creştere al datoriei per cap de locuitor. Dacă la inceputul anului 2014 aceasta era de 12.100 Lei, a crescut până la data de 27 septembrie cu 5% atingând valoarea de 12.725 Lei per capita.

Până la sfărşitul anului, fiecare dintre cele 20 de milioane de locuitori vor avea o descărcare per capita a datoriei publice de 13.500 Lei, valorile traducându-se printr-o creştere totală de 11,5% în 2014.

Analistul economic Radu Soviani, la Daily Income:



×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close