Antena 3 CNN Economic Biz News Drogurile şi prostituatele ne scapă de recesiune. Cu cât va creşte economia României

Drogurile şi prostituatele ne scapă de recesiune. Cu cât va creşte economia României

Drogurile şi prostituatele ne scapă de recesiune. Cu cât va creşte economia României
Sursa foto: Foto: spanishnewstoday.com
08 Oct 2014   •   11:04

Prostituţia, consumul de droguri şi traficul de arme pun umărul la creşterea produsului intern brut. Statistica românească se aliniază la cea europeană şi include în calculul PIB, din această lună, noi activităţi. Una dintre aceste activităţi este cea mai veche din lume.

Începând din această lună, Eurostat a obligat toate ţările din uniune să calculeze valoarea economiei negre. Aşa că prostituatele, consumatorii de droguri sau traficanţii de arme au devenit agenţi economici. Iar noile cifre statistice nu sunt deloc neglijabile.

În cazul României, datele iniţiale arătau că Produsul intern Brut a scăzut cu 0,2% în trimestrul 1 si cu 1 la sută în trimestrul 2. Cu noile activităţi cifrele se modifica. Pentru trimestrul doi avem o scădere de 0,9% deci o creştere de 0,1 la sută datorată activităţilor ilegale. Pentru trimestrul I trebuie sa mai aşteptăm datele definitive de la statistică, dar influenţa va fi asemănătoare, adică în jur de 0,1%.

Cu alte cuvinte nu vom scăpa de recesiunea tehnică, adică scădere 2 trimstre consecutiv. În cazul anului 2012 cresterea rămâne la 0,6% în ambele variante de calcul.

În alte ţări influenţa activităţilor ilegale este mai mare. Ea se ridică la 10% pentru Italia, care îşi vede PIB-ul crescut apreciabil peste noapte.

În cazul Marii Britanii, lucrurile stau cu totul altfel. O creştere a PIB de numai 0,7%. Oricum, mult mai mare decât în cazul româniei. În Germania PIB-ul a crescut cu circa 3% sau 80 de miliarde de euro după includerea activităţilor ilegale în statistică.

Mai trebuie să spunem că alături de consumul de droguri, prostiuţie şi traficul de arme, staticienii mai iau in calcul si alte activităţi precum înarmarea sau cercetarea.

×
Subiecte în articol: PIB Eurostat trafic de droguri prostitutie
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close