Antena 3 CNN Economic Biz News Germania, STRIVITĂ de călcâiul Greciei. De ce ar avea de PIERDUT Berlinul în cazul unui "DIVORŢ" de Atena

Germania, STRIVITĂ de călcâiul Greciei. De ce ar avea de PIERDUT Berlinul în cazul unui "DIVORŢ" de Atena

Germania, STRIVITĂ de călcâiul Greciei. De ce ar avea de PIERDUT Berlinul în cazul unui "DIVORŢ" de Atena
de O.P.    |    20 Feb 2015   •   10:56

Lucrurile sunt mai complicate decât par cu Grecia. În momentul în care statul elen se afla pe marginea prăpastiei, fiind lovită de un puternic tsunami financiar, ţările din UE i-au întins o mână de ajutor.

Germania, motorul economiei din Europa, a fost principalul susţinător al ajutorării fără dar şi poate a Greciei. Împrumuturi uriaşe şi sume de bani menite să relanseze o economie "plecată în vacanţă la plajă" au scos Grecia din gaură.

Acum, deşi încă în convalescenţă, elenii se cred stăpânii lumii şi vor să schimbe regulile jocului, din mers. Ştiu avantajele de care dispun: au la mână Germania, care la ora actuală este cel mai fervent oponent al renegocierii condiţiilor de creditare externă, iar acest lucru pare să fie de ajuns.

Alexis Tsipras, un Zeus al poporului elen, încearcă marea cu degetul, iar până acum i-a mers. A plecat de la masa negocierilor, oferind impresia că deţine controlul. Analiştii consideră că încăpăţânarea de care dă dovadă Germania, în renegocierea condiţiilor de creditare, se întoarce ca un bumerang împotriva ei, Grecia simţind slăbiciunea statului de "fier" al lui Merkel.

De ce această reacţie vehementă a Germaniei?

Dacă Grecia ar "divorţa" de Zona Euro, Germania ar fi puternic afectată, şi asta pentru că alături de BCE, statul german a pompat sume uriaşe de bani pentru salvarea elenilor, bani pe care o eventuală ieşire din Zona Euro i-ar face dispăruţi.

Mai mult, ieşirea unui stat din Zona Euro ar cauza o furtună pe continent pe care tot Germania ar fi nevoită să o oprească, prin motoarele sale economice, iar acest lucru ar slăbi super-puterea nemţilor.

Situaţia actuală din Grecia şi Zona Euro


Autoritatile de la Atena au cerut, joi, liderilor zonei euro o prelungire de sase luni a acordului de imprumut extern, care expira la sfarsitul lunii februarie, cerinta respinsa categoric de Germania, care si-a justificat refuzul spunand ca documentul trimis de autoritatile elene nu reprezinta o "propunere substantiala pentru gasirea unei solutii”.

Acordul pe care Grecia l-a incheiat in 2010 cu Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International pentru un pachet de ajutor financiar in valoare de 240 de miliarde de euro expira la sfarsitul lunii februarie. In lipsa incheierii unei noi intelegeri intre guvernul de la Atena si creditorii sai, Grecia ar putea intra in incapacitate de plata pana la finalul lunii martie si ar putea parasi zona euro.

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close