Antena 3 CNN Economic Biz News Japonia se pregăteşte de creşteri de taxe şi privatizări pentru a finanţa reconstrucţia

Japonia se pregăteşte de creşteri de taxe şi privatizări pentru a finanţa reconstrucţia

Japonia se pregăteşte de creşteri de taxe şi privatizări pentru a finanţa reconstrucţia
Sursa foto: Foto: AP/ Agerpres
16 Sep 2011   •   09:56

Guvernul japonez ia în calcul creşterea taxelor pe venituri şi profit şi vânzarea participaţiilor deţinute de stat la companiile Japan Toacco şi Tokyo Metro pentru a finanţa reconstrucţia în urma cutremurului devastator şi valului tsunami din luna martie, informează Reuters.
   
Cu o datorie publică de 200% din Produsul Intern Brut de 5.000 de miliarde de dolari, guvernul japonez trebuie să "meargă pe sârmă" pentru a reuşi să finanţeze cel mai mare program de reconstrucţie de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial fără a pune prea multă presiune pe situaţia financiară a ţării şi fără a bloca economia, aflată oricum într-o fază fragilă de revenire.
   
Ministrul japonez al Finanţelor, Jun Azumi, a declarat vineri că guvernul va prezenta în cursul zilei propunerile privind finanţarea reconstrucţiei.
   
Politicienii vor avea de ales dintre două-trei variante în privinţa creşterii taxelor, înainte de elaborarea celei de-a treia suplimentări a bugetului de stat efectuată în scopul reconstrucţiei regiunii de nord-est, lovită puternic de dezastru.
   
Guvernul a aprobat deja două suplimentări ale bugetului în valoare totală de 6.000 miliarde yeni (78 miliarde de dolari) şi intenţionează să investească alte 13.000 miliarde yeni în următorii cinci ani.
  
Japonia ia totodată în calcul finanţarea celui de-al treilea buget de criză, estimat la circa 11.000 miliarde yeni, prin obligaţiuni de reconstrucţie, a declarat joi pentru Reuters o sursă apropiată discuţiilor.
   
Veniturile suplimentare din creşterea taxelor ar urma să fie folosite pentru rambursarea obligaţiunilor ajunse la maturitate.
   
Chiar dacă Japonia are cea mai mare datorie de stat din lume ca procent din PIB, piaţa obligaţiunilor guvernamentale, dominată de investitori locali, nu dă semne de stres. Randamentul titlurilor cu maturitatea la 10 ani este de doar 1%, faţă de circa 2% pentru titlurile de Trezorerie SUA cu aceeaşi scadenţă.


×
Subiecte în articol: japonia taxe PIB datorie publica venituri
Parteneri
Două linii de tramvai din Bucureşti sunt blocate, din cauza unui accident
x close