Antena 3 CNN Economic Biz News Planul secret al UE pentru ajutarea Spaniei. Ce pun la cale oficialii europeni

Planul secret al UE pentru ajutarea Spaniei. Ce pun la cale oficialii europeni

Planul secret al UE pentru ajutarea Spaniei. Ce pun la cale oficialii europeni
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
21 Sep 2012   •   11:00
Oficialii UE lucrează în secret la un program de salvare a Spaniei. Madridul va fi astfel ajutat să pună la punct un program de reforme economice. Planul va fi prezentat săptămâna următoare, relatează Financial Times.

Discuţiile dintre guvernul spaniol şi Comisia Europeană se concentrează pe măsurile cerute de creditorii internaţionali ca parte a unui program de ajutor extern. Aceste măsuri ar trebui să fie implementate înainte ca sprijinul financiar să fie cerut formal.

Potrivit unui important oficial european, negocierile au fost duse direct cu ministrul spaniol de Finanţe, Luis de Guindos.

Planul se va concentra pe reformele structurale ale economiei cerute de mult timp de Bruxelles şi mai puţin pe noi taxe şi reduceri de cheltuieli.

Mariano Rajoy, şeful executivului spaniol este reticent să ceară Mecanismului European de Stabilitate (MES), cu resurse de 500 de miliarde de euro, să cumpere obligaţiuni ale Spaniei, întrucât se teme că oficialii UE vor pune condiţii prea dure.

Presiunea asupra lui Rajoy a crescut după ce preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a anunţat, în septembrie, că programul de achiziţii nelimitate de obligţiuni al BCE va fi declanşat doar dacă guvernele cer formal sprijinul MES şi convin planuri de reformă cu liderii zonei euro.

Statul spaniol încearcă de mai multe luni să obţină un ajutor european fără condiţii semnificative.

UE a promis deja până la 100 de miliarde de euro pentru a susţine recapitalizarea sistemului bancar spaniol.



 

×
Subiecte în articol: Spania Comisia Europeana
Parteneri
Misterul navei scufundate în Marea Neagră se adâncește
x close