Antena 3 CNN Economic Biz News Ponta confirmă creşterea deficitului bugetar la 2,5% din PIB

Ponta confirmă creşterea deficitului bugetar la 2,5% din PIB

Ponta confirmă creşterea deficitului bugetar la 2,5% din PIB
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    28 Oct 2013   •   16:27
Premierul Victor Ponta a confirmat informaţia conform căreia deficitul bugetar va creşte, prin rectificare, de la 2,3% din PIB la 2,5% din PIB pentru cofinanţarea programelor europene.
 
"Vreau să confirm că, în discuţiile pe care ministrul Finanţelor şi ministrul delegat pentru Buget le-au avut cu delegaţia FMI, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale, inclusiv bazat pe acest succes oarecum neaşteptat pentru dânşii (creşterea nivelului de absorbţie a fondurilor UE-n.r.) - pentru că tot auziseră în anii trecuţi că o să avem bani europeni şi nu mai credeau nici ei, iată că acum îi avem - pentru a nu afecta restul activităţilor bugetare, vom avea o creştere de 0,2% a deficitului numai pentru cofinanţarea programelor europene. Constatându-se această creştere a plăţilor şi a decontărilor pe fondurile europene, au acceptat să avem o creştere faţă de programul iniţial", a spus Ponta, potrivit Mediafax.
 
Sursa citată a anunţat anterior, citând surse oficiale, că rectificarea bugetară va creşte deficitul bugetar de la 2,3% din PIB la 2,5% din PIB, diferenţă pe care experţii FMI o acceptă doar pentru sumele cheltuite suplimentar faţă de programul iniţial pentru cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene.
 
Astfel, deficitul bugetului general consolidat arputea creşte în acest an de la 14,7 miliarde lei, aşa cum apare în scrisoarea transmisă FMI în luna septembrie, la 15,9 miliarde lei. 
 
Concomitent, autorităţile au convenit cu FMI o uşoară ajustare în jos a prognozei de PIB pentru acest, de la 626,2 miliarde lei la 625,5 miliarde lei, din cauza unui deflator în scădere.
 
Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a declarat în urmă cu câteva zile că scenariul de bază în discuţiile cu FMI include o creştere economică pentru acest an de 2,2%.
 
Reprezentanţii Ministerului Finanţelor nu au putut fi contactaţi până la ora transmiterii ştirii.
 
Potrivit datelor INS, preţurile producţiei industriale au crescut în august faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut cu 0,6%, în timp ce rata anuală a inflaţiei a coborât în luna septembrie la 1,88%, foarte aproape de minimul istoric înregistrat în primăvara anului trecut, când s-a plasat la 1,8%.
 
Premierul Victor Ponta a anunţat că a doua rectificare bugetară din acest an, programată pentru sfârşitul lunii octombrie, va fi una negativă, precizând că veniturile sunt mai mici cu 3,8 miliarde lei decât se estimase.


 

×
Subiecte în articol: Victor Ponta deficit bugetar
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close