Antena 3 CNN Economic Biz News Rusia, principalul risc de securitate pentru pieţele financiare, la nivel global

Rusia, principalul risc de securitate pentru pieţele financiare, la nivel global

Rusia, principalul risc de securitate pentru pieţele financiare, la nivel global
Sursa foto: Foto: Intact Images
17 Noi 2014   •   19:39
Un sondaj realizat de Bloomberg arată că Rusia reprezintă principalul risc de securitate pentru pieţele financiare mondiale şi va fi cel mai mare perdant în urma declinului preţurilor petrolului.

Întrebaţi care din cinci variante reprezintă cel mai mare risc pentru pieţele financiare mondiale, 52% dintre participanţii la cercetare au menţionat conflictul ruso-ucrainean. 26% djntre participanţi au citat organizaţia Stat Islamic şi numai 5% epidemia de Ebola.

Gradul de risc provocat pe pieţele financiare de conflictele politice şi militare este în creştere, consideră 46% dintre respondenţi, în timp ce 41% spun că este în stagnare, iar 13% că este în declin.

Rusia a plătit deja preţul acestor riscuri, cu o depreciere a rublei de 30% în acest an.

Declinul cotaţiei petrolului are la rândul său potenţialul de a modifica peisajul politic. Astfel, 51% dintre participanţii la sondaj consideră că Rusia este cel mai mare perdant, 21% au menţionat Venezuela, 12% Arabia Saudită şi 6% Iranul.

Statele Unite sunt considerate cele mai mari beneficiare ale preţurilor scăzute ale petrolului.

Rusia este afectată de două lovituri, sancţiunile occidentale şi scăderea cotaţiilor petrolului, care pun în pericol economia.

"Situaţia ruso-ucraineană este cea mai periculoasă, întrucât este vorba de un stat care încearcă să îşi sporească puterea prin haos creat prin acţiuni de război", a declarat Mikael Simonsen, director de vânzări la Nordea Bank în Helsinki, respondent în sondaj.

La sondajul realizat în perioada 11-12 noiembrie au participat 510 investitori.

Investitorii s-au confruntat în acest an cu o serie de riscuri geopolitice, de la războiul din Ucraina până la epidemia de Ebola din Africa şi tensiunile teritoriale dintre China şi vecinii săi.
 

×
Subiecte în articol: piete financiare
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close