Antena 3 CNN Economic Biz News Spovedania unui bancher de pe Wall Street. Colapsul economic, prezentat din culise

Spovedania unui bancher de pe Wall Street. Colapsul economic, prezentat din culise

Spovedania unui bancher de pe Wall Street. Colapsul economic, prezentat din culise
de O.P.    |    21 Ian 2013   •   08:31

În marea majoritate oamenii consideră că dezastrul economic, criza economică globală a fost provocată de lăcomia fără margini a bancherilor. Din setea lor pentru bani au luat naştere dezastre de proporţii, care au dus la prăbuşirea sistemelor bancare. Faimoasele lor "bonusuri" de milioane de dolari s-au bazat pe "deşertificarea" conturilor a mii de clienţi.

Iată cum povesteşte un bacher latura sa a "adevărului".

"Bancherii sunt încadraţi cu toţii într-o categorie care nu le prea face onoare. Chiar dacă majoritatea celor pe care îi cunosc sunt etici, deştepţi şi au coloană vertebrală, dumneavoastră nu mă veţi crede. Toţi bancherii sunt consideraţi a fi nesimţiţi în care nimeni nu mai poate avea încredere. Cum şi eu sunt un fost bancher, atunci pledoaria mea în faţa dumneavoastră cade.

Iată un citat al profesorului Gary Gordon de la Yale: .

Mulţi consideră că tot ceea ce se întâmplă în lume este din cauza bancherilor. Atunci cum putem explica de ce criza a început în urmă cu cinci - şase ani în urmă şi nu acum. Bancherii sunt persoane care se gândesc la binele propriu, dar atunci când sunt integraţi intr-un sistem în care interesul lor este canalizat spre ţeluri pozitive, lucrurile se pot schimba în bine.

Dar putem asista şi la reversul medaliei, iar atunci când ne uităm la începuturile crizei, ne putem da seama în ce direcţie au fost canalizate interesele bacherilor.

Gary Gorton are o teorie foarte respectată şi cu cei mai mulţi adepţi despre criza financiară. El spune că aceasta a fost cauzată de «conducerea unor bănci din umbră», de vreme ce fostele «datorii insensibile la informații» au devenit dintr-o dată «sensibile la informații». În teoria sa, bancherii au fost mai mult tâmpiți, decât răuvoitori. Poate nici măcar tâmpiţi“, declara Matt Levine, unul din cei mai cunoscuţi bancheri de pe Wall Street.






×
Subiecte în articol: bancher banci
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close