Antena 3 CNN Economic Biz News STUDIU. Majorarea salariului minim a obligat firmele să crească toate salariile

STUDIU. Majorarea salariului minim a obligat firmele să crească toate salariile

STUDIU. Majorarea salariului minim a obligat firmele să crească toate salariile
Sursa foto: Foto: schools.wetfeet.com
de S.T.    |    26 Sep 2014   •   16:20

Aproape trei sferturi din firmele din România susţin că majorarea salariului minim pe economie de la 1 iulie 2014, de la 859 de lei la 900 de lei, le-a forţat să majoreze salariile pentru toţi angajaţii, pentru a nu tensiona relaţiile de muncă.

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Ovidiu Nicolescu, a declarat că peste 80% dintre întreprinderile chestionate spun că au întâmpinat probleme financiare din această cauză, scrie Agerpres.

"Trei pătrimi dintre companiile participante la un sondaj realizat de noi au spus că (nr. majorarea salariului minim) a avut efect. Dar faptul că s-a mărit salariul minim nu a însemnat doar atât, ci pentru a menţine relaţii normale şi anumite corelaţii, au trebuit mărite şi celelalte categorii de salarii, cu toate că nu este obligatoriu. Dar toţi ştim ce înseamnă să măreşti doar unora salariul şi altora nu. Nu se poate! Strici climatul de muncă şi afectezi funcţionalitatea companiei. Deci, practic, această mărire a salariului minim cu o sumă aparent modică a determinat probleme pentru firme. Din punct de vedere social este bine, dar din punct de vedere economic, vedem că ne creează probleme. 81% dintre cei intervievaţi, adică patru din cinci firme, au spus că au avut probleme cu implementarea acestei măsuri", a explicat Nicolescu.

Mai mult, potrivit lui Nicolescu, toţi respondenţii au afirmat că, în actualele condiţii economice, fiscale, legislative şi de productivitate, nu pot acorda măriri salariale, în 2015, angajaţilor încadraţi la salariul minim pe economie, de 900 de lei.

La întrebarea privind măsurile necesare pentru a se putea sigura creşterea salariilor, peste 81% din firmele participante au indicat scăderea fiscalităţii, iar peste jumătate au solicitat măsuri de stimulare a IMM-urilor, potrivit preşedintelui CNIPMMR.

Mai mult, aproape 82% dintre participanţi consideră că, pentru stimularea muncii, ajutorul social ar trebui să fie corelat mai bine cu salariul minim pe economie, cu perioada efectiv lucrată și cu prestarea unor activităţi în folosul comunităţii. În plus, peste 63% dintre firme consideră că ajutorul social ar trebui să fie maxim 30% din salariul minim brut pe ţară.

În privinţa evoluţiei salariilor medii în 2013 faţă de 2012, în cazul a 73% dintre firme acestea au rămas la fel, doar un sfert au reuşit să le majoreze, însă cu sume modeste, și mai puţin de 5% au redus salariile.

×
Subiecte în articol: salariu minim salarii
Parteneri
Marele Premiu al Chinei | Tabloul complet al calificărilor
x close