Antena 3 CNN Economic Companii Nokia închide fabrica de la Jucu. 2.200 de angajaţi rămân fără loc de muncă

Nokia închide fabrica de la Jucu. 2.200 de angajaţi rămân fără loc de muncă

Nokia închide fabrica de la Jucu. 2.200 de angajaţi rămân fără loc de muncă
Sursa foto: Foto: Agerpres
29 Sep 2011   •   10:13

Nokia închide fabrica de la Jucu, din judeţul Cluj, şi îşi mută afacerea în China. Această măsură va afecta 2.200 de oameni, care vor rămâne fără loc de muncă. Măsura a fost luată în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, întrucât unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez. Fabrica de la Jucu a fost inaugurată în februarie 2008.

"Nokia vrea să-şi ajusteze producţia de telefoane către locaţiile cu proximitate optimă faţă de distribuitori şi de pieţele cheie. Prin urmare, Nokia intenţionează să închidă fabrica de la Cluj, România, înainte de sfârşitul anului 2011, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia oferă o mai bună scară a operaţiunilor şi beneficii de proximitate", se spune într-un comunicat transmis joi de grupul finlandez Nokia.

PREŞEDINTELE NOKIA, DESPRE ÎNCHIDEREA FABRICII DE LA JUCU

"Închiderea fabricii de la Cluj şi ajustările aduse lanţului comercial vor avea un impact de circa 2.200 de angajaţi asupra forţei de muncă", se mai arată în comunicatul citat de Mediafax.

Angajaţii Nokia de la fabrica din Jucu au fost convocaţi, joi, la o şedinţă cu conducerea companiei. La ieşirea din şedinţă, unul dintre angajaţii Nokia a precizat că fabrica se va închide la sfârşitul anului. Angajatul Nokia a spus că salariile nu au fost reduse.

Plecarea celor de la Nokia înseamnă o pierdere de 1 % din Produsul intern brut al ţării. Nokia Romania SRL a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 6,7 miliarde de lei, în creştere cu peste 55% faţă de anul precedent.

Potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe, la Nokia România SRL lucrau 1.552 de angajaţi anul trecut, dar cifra nu reprezintă numărul total al angajaţilor, fiindcă Nokia subcontracta personal de la firme specializate.

 


Boc ştia că Nokia pleacă

Premierul Emil Boc declara miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că există riscul ca unele companii multinaţionale să părăsească România.

"Am observat că, dacă lăsăm mecanismul birocratic să îşi facă de cap, investitorii îşi iau intenţiile şi pleacă acasă, şi iau banii cu ei de asemenea (...) Suntem într-o competiţie globală, iar criza economică accentuează această competiţie globală. Există risc major de delocalizare a unor investiţii multinaţionale din România sau din Europa şi să plece în altă parte", le-a spus Boc miniştrilor.

Premierul a mai spus că, în acest context, România are nevoie să atragă cât mai multe investiţii străine.
 


Primarul comunei Jucu:  Regret închiderea Nokia

Primarul comunei Jucu, Dorel Pojar, spune că regretă închiderea fabricii Nokia şi că această decizie va afecta bugetul local al comunei.

Primarul speră ca închiderea fabricii Nokia să nu fie "definitivă".

"Îmi pare rău că se va închide Nokia, regret această decizie şi totuşi mai sper să nu fie una definitivă. Plecarea Nokia afectează bugetul local al comunei Jucu, în condiţiile în care încasam din taxe şi impozite câteva milioane de lei pe an", a spus Pojar.

Angajat al Nokia, la ieşirea din şedinţă


Hossu:
Sindicatele nu au ce să facă în acest caz


Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Afla, a declarat că, prin modificarea Codului muncii, Nokia poate închide fabrica de la Cluj fără a avea nicio responsabilitate faţă de angajaţi, toată sarcina fiind în grija statului român.

Hossu a adăugat că închiderea fabricii Nokia era de aşteptat pentru că legislaţia românească derogă de responsabilitate întreprinderile, acestea neavând nicio răspundere dacă închid activitatea mutând grija la stat prin şomaj.

"Când Nokia a plecat de la nemţi a dat salarii compensatorii câţiva ani de zile. la noi nu va da nimic şi toată sarcina va cădea în grija statului", a precizat Hossu.

Sindicatele nu pot face nimic în acest caz, a mai menţionat Hossu, pentru că legislaţia nu le mai permite să protesteze în niciun fel.



Fabrica de la Jucu, închisă la mai puţin de 4 ani de la inaugurare

Fabrica de la Jucu a fost inaugurată în februarie 2008, după o investiţie care s-a ridicat la 60 de milioane de euro. În 2007, Nokia a primit cu titlu gratuit 90 din cele 159 hectare ale Parcului Industrial Tetarom III, iar Guvernul a alocat 12 milioane lei pentru finanţarea lucrărilor de infrastructură la acest parc, pentru investiţia de la Jucu.

Concedierile din cadrul Nokia ar pute continua şi în Salo (Finlanda), Komarom (Ungaria) şi Reynosa (Mexic). Aceste fabrici vor continua să producă pentru pieţele din Europa şi America de Nord, însă grupul intenţionează să le reorienteze treptat către software şi personalizarea pachetelor de vânzări. Măsurile vor afecta forţa de muncă de la cele trei fabrici începând de anul viitor.

La sfârşitul lunii iunie, Nokia avea peste 138.000 de angajaţi la nivel global, faţă de circa 130.000 la sfârşitul anului 2010.






×
Subiecte în articol: Nokia Jucu loc de munca disponibilizari Cluj
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close