Antena 3 CNN Economic Suntem codaşii Europei la economisire. Românii ar strânge bani, dar nu au de unde

Suntem codaşii Europei la economisire. Românii ar strânge bani, dar nu au de unde

Suntem codaşii Europei la economisire. Românii ar strânge bani, dar nu au de unde
Sursa foto: Foto: comprehensivemedia.com
de M.Z.    |    07 Noi 2013   •   09:59

Circa 84% dintre români vor să economisească, problema este însă că nu prea au ce. Un român economiseşte în medie 40 de euro pe lună, aproape de cinci ori mai puţin faţă de un austriac.

Din păcate suntem codaşii Europei la capitolul economii. Românii au reuşit să pună deoparte, în medie, 40 de euro lunar în ultimul an. Slovacii  strâng în fiecare lună de două ori mai mulţi bani, adică 90 de euro. Cei mai chibzuiţi, dar şi cei mai bine plătiţi, sunt însă austriecii. Aceştia îşi permit să pună deoparte salariul minim pe care îl are un român, adică 180 de euro pe lună.

Nu numai că economisim puţin, dar păstrăm banii în condiţii nesigure. Astfel, doi din cinci români ţin banii acasă, la saltea, sau într-un seif. În acest timp, 80% dintre croaţii care economisesc aleg un produs financiar.

Doar unul din cinci români foloseşte o asigurare de viaţă, spre deosebire de unul din doi cehi. Majoritatea austriecilor strâng bani prin tradiţionalele CEC-uri sau prin produsele de economisire-creditare pentru locuinţe.

Deşi pun cei mai puţini bani deoparte, românii sunt pe primul loc în ceea ce priveşte intenţia de economisire. Opt din zece spun că ar vrea să strângă bani pentru zile negre, faţă de şapte din zece europeni. Suntem urmaţi de austrieci, care sunt interesaţi să strângă bani în proporţie de 72% şi de slovaci, cu un procent de peste 70%. 

×
Parteneri
Pensii mai mari pentru români, cu aceste acte
x close