Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Raed Arafat răspunde la propunerea INSP privind carantinarea Bucureştiului şi judeţului Ilfov

Raed Arafat răspunde la propunerea INSP privind carantinarea Bucureştiului şi judeţului Ilfov

Raed Arafat, secretar de stat, a comentat propunerea Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) privind instituirea carantinei în Capitală şi judeţul Ilfov. „Impactul este unul mult mai complex decât aspectul sanitar. Vom analiza şi alte măsuri suplimentare"

Raed Arafat răspunde la propunerea INSP privind carantinarea Bucureştiului şi judeţului Ilfov
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    14 Oct 2021   •   21:47

Este pentru prima dată, în acest val patru al pandemiei când Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), propune carantina în Capitală şi judeţul Ilfov.  

Mai exact, Institutul Naţional de Sănătate Publică transmite propunerea către Raed Arafat, șeful DSU, către Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, direcțiilor de sănătate publică din Bucureşti şi Ilfov şi prefecturilor.

Întrebat dacă cererea INSP este justificată, Raed Arafat a spus că:

„În primul rând carantinarea Capitalei ţării trebuie să se facă, dacă este să se facă, la un nivel de decizie mai înalt decât o propunere la nivelul INSP pentru că impactul este unul mult mai complex decât aspectul sanitar. Clar că sunt măsuri necesare a fi implementate, unele dintre ele sunt necesare pentru limitarea mișcării pentru a limita răspândirea virusului. Este un lucru de înţeles.

A carantina Bucureștiul însemna că am izola Bucureştiul de restul României şi asta nu se poate face fără o decizie la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU). La acest moment ordinul putea să fie emis conform legii şi validat de CNSU în 48 de ore.

Încă suntem în termen. Maine am convocat comitetul pe acestă temă, după care vom supune deciziei dacă poate fi emis sau nu. Din punctul meu de vedere, nu cred că se va ajunge la a carantina Bucureşti în sensul de a închide Bucureștiul şi Ilfov, în aceste condiţii.

Poate că vor fi analizate anumite măsuri suplimentare care să ne asigure controlul asupra răspândirii virusului, dar fără a implementa o carantină zonală", a spus Raed Arafat la Sinteza Zilei.

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), propune carantina în Capitală şi judeţul Ilfov

Potrivit documentului, timp de 14 zile se propune interzicerea tururor activităților, cu excepția:

  • 1. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum a produselor alimentare şi/sau băuturi alcoolice sau nealcoolice din interiorul centrelor comerciale doar pentru prepararea şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor în regim take-away.
  • 2. Activitatea din creşe şi grădiniţie, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară.
  • 3. Activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele şi rugăciunile colective care se vor desfăşura în afara lăcaşurilor de cult.
  • 4. Activitatea restaurantelor şi cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în aceste unităţi şi doar în regim room-service.
  • 5. Activitatea cu publicul a serviciilor de igienă personală în intervalul 8-18, doar pe bază de programare.
  • 6. Activitatea de comerţ pentru produse alimentare şi cea de prestări servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice sau private, se va desfăşura în intervalul 5-20. În intervalul 20-5 operatorii pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu livrare la domiciliu.
  • 7. Activitatea în unităţile farmaceutice, benzinării, la operatorii cu livrare la domiciliu, precum şi operatorii transportului rutier de persoane şi de mărfuri se poate desfăşura în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.
  • 8. Activitatea pieţelor agroalimentare, inclusiv a pieţelor volante, se va desfăşura în intervalul 8-17, cu respectarea măsurilor sanitare.                                                                                                                                                         
  • Potrivit documentului, în perioada carantinei este interzisă circulația persoanelor în afara gospodăriei, cu următoarele excepții:
  • 1. Deplasarea în interes profesional.
  • 2. Deplasarea pentru asistență medicală.
  • 3. Deplasări în afara localităților are persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenuri, autocare sau alte mijloace de transport.
  • 4. Deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru al familiei.
  • 5. Părăsirea domiciliului pentru protejarea vieții sau integrității fizice în cazul unui pericol grav și iminent, cu apelarea sistemului unic pentru apeluri de urgență 112.

Propunerea INSP privind carantinarea Capitalei şi a Judeţului Ilfov poate fi citită integral AICI.

Rata de incidența pe Bucureşti a ajuns la 15,45 la mie şi mai mult, Clinceni, Ilfov 23,68 la mie sau Bragadiru, 20,23 cazuri la mia de locuitori.

×
Subiecte în articol: Raed Arafat INSP
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close