Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Fost ministru de Finanţe, dezvăluiri despre tunul de 790 milioane de euro pentru achiziţia de vaccinuri anti-COVID-19

Fost ministru de Finanţe, dezvăluiri despre tunul de 790 milioane de euro pentru achiziţia de vaccinuri anti-COVID-19

Statul român a comandat 87 de milioane de doze de vaccin anti-COVID, din care s-au folosit mai puţin de 17 milioane de doze. Alexandru Nazare, fost ministru de Finanțe, a oferit detalii despre tunul de 790 milioane de euro privind achiziția vaccinurilor în timp ce oficialii dau din umeri.

Fost ministru de Finanţe, dezvăluiri despre tunul de 790 milioane de euro pentru achiziţia de vaccinuri anti-COVID-19
de Claudia Popovici    |    19 Apr 2022   •   23:56

Confruntat cu această situaţie, fostul premier Florin Cîţu caută vinovați în fruntea Uniunii Europene, deşi DNA are pe rol un dosar penal in rem pentru abuz în serviciu în achiziția de vaccinuri.

 "A fost un plan făcut de Ursula von der Leyen. Putem să o anchetăm pe Ursula, să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract pentru toată Uniunea Europeană", spune Florin Cîţu.

Şi în timp ce oficialii români dau din umeri şi se acuză unii pe alţii România are "angajament obligatoriu" pentru alte zeci de milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech, pentru care ar mai trebui să plătească aproape 3 miliarde de lei, până în 2023, în condițiile în care deja milioane de vaccinuri aflate pe stocuri au expirat și au fost incinerate.

Mai exact, stocul de vaccin Pfizer, existent în depozitele naționale la data de 23.03.2022, conform informării CNCAV, este de 3,476,876 milioane de doze (întrucât mai existau stocuri și din contractul precedent; include și doze pediatrice)

Mai mult, România are de plătit facturi restante din contractul din 2020-2021, în valoare de 402,577,561.98 lei și facturi pentru dozele livrate din contractul din 2022-2023 în valoare de 178,464,960.00 lei, se arată în documentul oficial cu situația exactă a vaccinurilor anti-COVID achiziționate de România a fost prezentat la Antena 3.

Întrebat despre această situaţie, fostul ministru de Finanțe, Alexandru Nazare, a precizat: 

"Din această declaraţie pare că nu a pierdut doar controlul, pare că a pierdut şi simțul realității domnul Cîţu. Comisia Europeană ne-a pus la dispoziție un mecanism flexibil prin care să avem la dispoziție un număr de doze adaptat la nevoile României.

Puteam să avem nevoi mai mari sau mai mici, noi suntem cei care trebuia să evaluăm. 

Nu ne-a obligat nimeni. Fostul premier (n.r Florin Cîţu) prezintă un film complet paralel cu realitatea. Noi aveam un mecanism în care aveam opțiunea să cumpărăm sau nu în funcţie de nevoi.

Opțiunea a fost să cumpărăm. Vă daţi seama că eu dacă nu am fost de acord cu actul normativ, nu am fost de acord nici cu plățile.

Nu am vrut să semnez memorandumul respectiv (n.r documentul prin care se stabilea numărul de vaccinuri necesare până la sfârşitul anului 2023) şi am explicat în mai multe ședințe de Guvern. Stenogramele pot proba acest lucru.

Un calcul simplu legat de populaţia României şi calculând şi a treia doză ne arăta că numărul de doze depășea cu mult nevoile noastre. Şi e păcat pentru România când noi avem nevoie de finanțare în educaţie, în sănătate, infrastructură.

Am fost pus de multe ori în situaţia să nu avem bani să acopăr nişte nevoi reale şi să dăm sute de milioane de euro pe vaccinuri pe care nu le folosim.

Da, a fost nevoie de vaccinuri, dar cu măsură raportat la ţinta de populaţie", a explicat Alexandru Nazare, fost ministrul de finanțe, la Sinteza Zilei de la Antena 3. 

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close