Antena 3 CNN Externe Diaspora Traian Băsescu: Republica Moldova NU se va putea integra în UE

Traian Băsescu: Republica Moldova NU se va putea integra în UE

Traian Băsescu: Republica Moldova NU se va putea integra în UE
de O.P.    |    17 Apr 2014   •   07:57

Republica Moldova nu va putea adera la Uniunea Europeană până nu va soluționa conflictul transnistrean, a declarat joi președintele Traian Băsescu, în cadrul unui interviu live pentru Unimedia. El a sugerat că cea mai bună soluție pentru securitatea Republicii Moldova ar fi aderarea la NATO.

Întrebat dacă Republica Moldova se va putea integra în UE cu un conflict înghețat, Traian Băsescu a arătat că Uniunea Europeană are deja precedentul Ciprului și nu va mai permite să importe conflicte pe teritoriul său. 'Vă dau un răspuns cinstit și foarte ferm — exclus. Se poate negocia, se poate orice, numai nu se poate intra în UE cu un conflict înghețat pe propriul teritoriu', a afirmat Băsescu.

În acest context, el a reiterat necesitatea ca Rusia să îndeplinească angajamentele asumate în 1999 de a retrage armamentul și militarii de pe teritoriul Republicii Moldova. Totodată, el s-a pronunțat pentru modificarea formatului de negocieri '5+2' care să fie 'mult mai suplu'. Potrivit șefului statului român, acesta ar fi trebuit să fie compus din UE, SUA, Rusia și Republica Moldova, adică fără Ucraina, OSCE și Tiraspol. 'Îl văd mult mai suplu — Rusia, UE, SUA și Chișinăul ca parte afectată. Tiraspolul nu are ce căuta pentru că nu este o reprezentanță legitimă a cuiva', a declarat Traian Băsescu.

×
Subiecte în articol: Republica Moldova
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close