Antena 3 CNN Externe Hassan Rohani: Geneva II va fi un eşec dacă Iranul nu va participa

Hassan Rohani: Geneva II va fi un eşec dacă Iranul nu va participa

Hassan Rohani: Geneva II va fi un eşec dacă Iranul nu va participa
de M.T.    |    10 Ian 2014   •   10:03

Conferinţa de pace Geneva II va fi un eşec dacă Iranul, principalul aliat regional al Siriei, nu va participa, a afirmat preşedintele iranian Hassan Rohani, informează AFP, citată de Mediafax.

„O reuniune transregională la care actorii influenţi nu participă nu va fi în măsură să conducă la soluţionarea crizei siriene. Din acest motiv conferinţa Geneva II a eşuat chiar de la început”, a spus Rohani în cursul unei conversaţii telefonice cu preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit agenţiei Isna.

Aproximativ 30 de participanţi au fost invitaţi la conferinţa de pace Geneva II, amânată deja în repetate rânduri şi menită să reunească la aceeaşi masă reprezentanţi ai regimului şi opoziţiei siriene pentru a pune capăt conflictului din Siria.

Pe lista invitaţilor nu se află însă niciun reprezentant al Iranului, deşi secretarul general al ONU şi Rusia doresc participarea acestei ţări la discuţii.

Statele Unite şi Rusia, aflate la originea conferinţei care se va deschide la 22 ianuarie, în Elveţia, urmează să discute luni pe tema unei eventuale participări a Iranului, refuzată de Washington până acum.

Potrivit agenţiei Isna, Putin a reafirmat în cursul discuţiei telefonice sprijinul Moscovei şi şi-a exprima speranţa că îi va convinge pe „aliaţi că Iranul, în calitate de actor-cheie, trebuie să fie prezent la negocieri”.

Iranul a afirmat că sprijină găsirea unei soluţii politice pentru conflictul care s-a soldat, potrivit unui ONG sirian, cu peste 130.000 de morţi în aproape trei ani. Însă Teheranul este criticat pentru că oferă sprijin militar şi financiar Damascului.

×
Parteneri
Se apropie ciclonul! ANM: ”Atenție! Vor fi fenomene intense"
x close