Antena 3 CNN Externe Marea Britanie, sub ameninţarea bombelor chimice. ISIS ar putea comite un atac

Marea Britanie, sub ameninţarea bombelor chimice. ISIS ar putea comite un atac

Marea Britanie, sub ameninţarea bombelor chimice. ISIS ar putea comite un atac
25 Mai 2015   •   09:18

Marea Britanie se confruntă cu o ameninţare tot mai mare în legătură cu un atac cu arme chimice din partea extremiştilor britanici.

Potrivit experţilor citaţi de Daily Mirror, un sfert din bombele lăsate în Irak de Statul Islamic în zonele pe care le-a controlat conţineau clor. Clorul este arma chimică preferată de Statul Islamic.

Există temeri că extremiştii britanici care se întorc în Marea Britanie ar putea folosi această substanţă într-un atac pe teritoriul propriei ţări.

Expertul în arme chimice colonelul Hamish de Bretton-Gordon, membru al Regimentului pentru arme chimice, biologice, radiologice şi nucleare până în 2011 le-a cerut miniştrilor britanici să controleze vânzările de clor cu mai multă atenţie.

În Irak există controale stricte, în timp ce în Marea Britanie poţi cumpăra 90 de tone din această substanţă fără autorizaţie, însă achiziţiile de clor şi alte materiale care pot fi folosite în fabricarea unei bombe sunt monitorizate cu atenţie.

În martie, colonelul Bretton-Gordon a avertizat că un atac cu clor se poate produce "într-un tren sau metrou sau chiar la un meci de fotbal important".

×
Subiecte în articol: atac chimic Stat Islamic
Parteneri
Afacerea cu care doi români din Bihor au dat lovitura
x close