Antena 3 CNN Externe SUA: Camera Reprezentanţilor blochează tentativa Casei Albe de a închide închisoarea Guantanamo

SUA: Camera Reprezentanţilor blochează tentativa Casei Albe de a închide închisoarea Guantanamo

SUA: Camera Reprezentanţilor blochează tentativa Casei Albe de a închide închisoarea Guantanamo
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
15 Iun 2013   •   11:37
Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat vineri un amplu proiect de lege care include măsuri de blocare a încercării preşedintelui Barack Obama de a închide centrul de detenţie de la Guantanamo, evidenţiind astfel lupta dificilă pe care va trebui s-o poarte Casa Albă în tentativa de a desfiinţa această închisoare controversată, transmite Reuters, conform Agerpres.
 
Camera Reprezentanţilor, controlată de republicani, a votat, cu 315 voturi la 108, în favoarea National Defense Authorization Act, un proiect de lege de 638 de miliarde de dolari care permite alocarea de bani pentru arme, trupe şi războiul din Afganistan. Dar legea abordează şi o serie de politici, inclusiv eforturi de combatere a agresiunilor sexuale în armată şi prevederi care urmăresc să împiedice închiderea Guantanamo. 
 
În ciuda celor cel puţin 104 deţinuţi care au intrat în greva foamei dintr-un total de 166 şi a afirmaţiilor lui Obama că închisoarea este prea scumpă pentru a fi menţinută şi că reprezintă un instrument de recrutare pentru militanţi antiamericani, Camera Reprezentanţilor a votat, cu 249 voturi la 174, împotriva amendamentului care cerea închiderea centrului de detenţie până la sfârşitul lui 2014. 
 
Aleşii au votat de asemenea împotriva transferului în Yemen sau SUA a vreunuia dintre deţinuţi, capturaţi în operaţiunile împotriva terorismului după atacurile de la 11 septembrie 2001, deşi mai mult de jumătate dintre ei au fost achitaţi în cadrul analizelor militare şi ale serviciilor secrete americane. 
 
Votul din Camera Reprezentanţilor nu pune totuşi capăt speranţelor lui Obama de a închide centrul detenţie. Senatul trebuie la rândul său să-şi exprime opinia asupra propriei versiuni a National Defense Authorization Act, iar preşedintele a ameninţat că va respinge versiunea Camerei Reprezentanţilor. 
 
În Senat, unde democraţii lui Obama au o majoritate firavă, există o rezistenţă mai mică faţă de închiderea Guantanamo. Câţiva republicani, printre care şi influentul reprezentant de Arizona John McCain, vor de asemenea închiderea centrului de detenţie.
 

×
Parteneri
Avertizare meteo ANM de ploi, vijelii și grindină! 25 de județe vizate
x close