Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Ce cred românii despre MCV. Rezultatele surprinzătoare ale unui studio efectuat la nivelul Uniunii Europene

Ce cred românii despre MCV. Rezultatele surprinzătoare ale unui studio efectuat la nivelul Uniunii Europene

Ce cred românii despre MCV. Rezultatele surprinzătoare ale unui studio efectuat la nivelul Uniunii Europene
de O.P.    |    28 Ian 2015   •   07:19

Majoritatea românilor consideră că Uniunea Europeană a ajutat ţara noastră, prin intermediul MCV, în lupta împotriva corupţiei şi a deficienţelor din sistemul judiciar.


Totodată, românii cred că ţara noastră ar trebui să rămână sub monitorizare, până când sistemul judiciar va arăta ca cel din vest.


73% dintre români sunt de părere că Mecanismului de Cooperare şi Verificare trebuie să continue până când justiţia va ajunge la un standard comparabil cu cel al altor state din Uniunea Europeană. 78% dintre bulgari doresc acelaşi lucru.


Conform eurobarometrului, 90% dintre repodenţii din ţara noastră consideră deficienţele din sistemul judiciar şi corupţia drept probleme foarte importante în cazul României.


34% dintre români consideră că situaţia din sistemul judiciar s-a îmbunătăţit. Cei care văd schimbarea în bine sunt cu 14% mai mulţi, faţă de 2012.


Totodată, doar 22% cred că există îmbunătăţiri în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, cu 13% mai mult faţă de precedentul Eurobarometru.


De asemenea, 56% dintre românii chestionaţi spun că sunt conştienţi de faptul că Uniunea Europeană, prin intermediul MCV, a ajutat ţara în lupta împotriva corupţiei şi a deficienţelor din sistemul judiciar, în timp ce doar 44% dintre bulgari susţin acest lucru.


 Totodată, 43% sunt de părere că situaţia din sistemul judiciar se va îmbunătăţi în următorii cinci ani, în timp ce 16% cred că se va înrăutăţi.


În România, 73% dintre repondenţi consideră că Uniunea Europeană a avut un impact pozitiv asupra remedierii deficienţelor din justiţie, iar 67% apreciază că a avut un impact pozitiv în lupta împotriva corupţiei. Eurobarometrul privind MCV a fost realizat în octombrie 2014 de către institutul TNS Political & Social pentru Comisia Europeană. Au fost chestionate telefonic 2.010 de persoane din Bulgaria şi România cu vârsta de peste 15 ani.

×
Subiecte în articol: coruptie
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close