Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Comisarul UE desemnat de Ungaria se delimitează de politica guvernului Viktor Orban

Comisarul UE desemnat de Ungaria se delimitează de politica guvernului Viktor Orban

Comisarul UE desemnat de Ungaria se delimitează de politica guvernului Viktor Orban
Sursa foto: Foto. Agerpres/Xinhua
06 Oct 2014   •   15:04

Conservatorul ungar Tibor Navracsics, comisar european desemnat pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Cetăţenie, a sugerat o delimitare de politica autoritară promovată de Guvernul condus de Viktor Orban, pentru a încerca să obţină luni aprobarea Parlamentului European, informează  AFP.
   
Considerat un apropiat al lui Viktor Orban, Tibor Navracsis, care s-a aflat la conducerea Ministerului de Justiţie din 2010 până în 2014, a fost nevoit să răspundă în scris unor întrebări suplimentare din partea eurodeputaţilor, înainte de a obţine aprobarea comisiei de specialitate din Parlamentul European, care urmează se pronunţe luni seară asupra nominalizării sale.
   
El nu a reuşit să obţină aprobarea Comisiei pentru Cultură din Parlamentul European, în lipsa unei delimitări faţă de derivele democratice reproşate Ungariei în privinţa controlului asupra presei, justiţiei şi organizaţiilor neguvernamentale.
   
"Libertatea şi pluralismul presei sunt esenţiale pentru societatea democratică. Regret că, în unele cazuri, Guvernul ungar, din care nu mai fac parte, nu a acordat suficient de multă importanţă acestui aspect important", afirmă comisarul desemnat în răspunsul scris la întrebările eurodeputaţilor.
   
"În anumite aspecte", proiectul de lege privind presa, pe care Ungaria a fost nevoită să-l modifice la presiunile UE, "nu reflectă opiniile mele personale", a adăugat el, întrebat dacă este dispus să "condamne oficial şi public şi să se delimiteze" de politica promovată de Viktor Orban.
   
Navracsics, considerat un moderat al partidului Fidesz, a afirmat, de asemenea, că, în disputa dintre Budapesta şi Bruxelles cu privire la respectarea drepturilor fundamentale, "ar fi fost mai înţelept să fie iniţiate mai repede discuţii (...) ţinând cont de importanţa respectării drepturior fundamentale şi a statului de drept în Uniunea Europeană".
   
"Nu voi urma instrucţiuni din partea niciunui guvern şi instituţie şi mă voi abţine de la orice acţiune incompatibilă cu îndatoririle mele", a insistat el.
   
Pe fondul opoziţiei eurodeputaţilor liberali, verzi şi ai stângii, candidatul Ungariei pentru postul de comisar poate beneficia de susţinerea familiei sale politice - Partidul Popular European (PPE, de dreapta) şi de acordul de coaliţie între conservatori şi socialişti în Parlamentul European.

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close