Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Zi istorică pentru Republica Moldova şi Ucraina. Rusia nu mai are ce face acum

Zi istorică pentru Republica Moldova şi Ucraina. Rusia nu mai are ce face acum

Zi istorică pentru Republica Moldova şi Ucraina. Rusia nu mai are ce face acum
de O.P.    |    27 Iun 2014   •   10:57

UE a semnat acorduri de asociere şi de parteneriat comercial aprofundat cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, care angajează aceste trei foste republici sovietice la standarde europene, inclusiv noi reglementări vamale, controale de calitate şi competiţie pe piaţa liberă.



Aceşti vecini din estul Uniunii au rămas, din punct de vedere economic, mult în urma ţărilor din fostul bloc comunist care au aderat la blocul european în ultimii zece ani, comentează BBC, care prezintă o perspectivă asupra acordurilor în fiecare ţară în parte, subliniind că o integrare economică reprezintă un pas mare înainte către o posibilă integrare în Uniune în viitor.

Rusia are o atitudine de suspiciune faţă de aceste acorduri şi încearcă să atragă aceste foste republici sovietice în uniunea sa vamală.

Republica Moldova este considerată cea mai săracă ţară din Europa. Numeroşi moldoveni trăiesc din banii pe care li-i trimit rudele lor aflate la muncă în UE.

Din punct de vedere cultural şi istoric, Republica Moldova este foarte apropiată de România, însă Acordul de Asociere cu UE poate deschide larg pieţele europene Chişinăului. Mai mult de jumătate din schimburile comerciale moldovene sunt efectuate cu state europene.

Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici a cedat presiunii ruse în noiembrie, refuzând brusc să semneze acordul cu UE şi provocând actuala criză.

Însă UE şi Ucraina au semnat, în martie, partea politică a Acordului de Asociere. Aceasta angajează Kievul către o cooperare cu Bruxelles-ul în domeniile drepturile omului, securităţii şi controlului armamentului.

Georgia este importantă din punct de vedere strategic pentru Uniune, din cauza planurilor de creştere a importurilor în domeniul energetic din Azerbaidjan, vecinul caucazian al Georgiei şi din republici din Asia Centrală.
O conductă-cheie traversează deja Georgia. Însă liderii europeni sunt îngrijoraţi că Moscova - un exportator-cheie de energie - nu mai poate fi considerată un partener de încredere.

 

 

×
Subiecte în articol: Republica Moldova
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close