Antena 3 CNN High Tech Invenţia care va schimba lumea medicală şi felul în care interacţionăm cu ceilalţi oameni. Ochelarii care citesc gândurile oamenilor

Invenţia care va schimba lumea medicală şi felul în care interacţionăm cu ceilalţi oameni. Ochelarii care citesc gândurile oamenilor

Invenţia care va schimba lumea medicală şi felul în care interacţionăm cu ceilalţi oameni. Ochelarii care citesc gândurile oamenilor
Sursa foto: Foto: changizi.wordpress.com
02 Iul 2012   •   10:17

În curând, s-ar putea să observaţi că oamenii din jurul vostru se vor uita cu insistenţă la voi. Dacă îi veţi privi cu atenţie, aţi putea observa că unii dintre ei poartă nişte ochelari de soare speciali cu logo-ul  “O2Amp”. În acest caz, trebuie să ştiţi de pe acum că persoana respectivă încearcă să vă citească gândurile.

Nu este scenariul unui film SF, ci o nouă tehnologie revoluţionară creată de laboratoarele 2A1. Ochelarii care citesc gândurile oamenilor ar putea schimba total lumea medicală şi felul în care interacţionăm cu persoanele din jurul nostru.

Publicaţia Bloomberg a realizat un interviu cu Mark Changizi, directorul departamentului de Cunoaştere Umană al laboratoarelor 2A1.

Bloomberg: Cum v-a venit ideea de a crea ochelarii care citesc gândurile oamenilor?

Mark Changizi: Unul dintre primele mele proiecte s-a concentrat pe evoluţia şi designul vederii în culori la primate, inclusiv la oameni. În lucrarea mea am argumentat ideea că vederea în culori poate ajuta la perceperea emoţiilor oamenilor şi a stării lor de spirit.

Schimbările fizice bazate pe culoare au loc ca urmare a modului în care sângele circulă sub piele. Concentraţia hemoglobinei variază, precum şi nivelul de oxigenare. Vederea oamenilor este optimă pentru detectarea acestor semne bazate pe schimbările fiziologice. Dintr-un anumit punct de vedere, ochii noştri funcţionează ca nişte camere oxiometrice (
determină cantitatea de oxigen din hemoglobină).
----------------------------------------------------------------------------------------------


-------------------------------------------------------------------------------------------------

M-am întrebat apoi dacă această idee poate fi dusă mai departe. Putem oare amplifica percepţia umană asupra acestor semnale? Putem crea o tehnologie care să sporească percepţia omului asupra acestor semnale?

Am ajuns la concluzia că se poate. Dacă ştim exact semnalul pe care dorim să-l aplificăm, atunci putem să deducem ce părţi ale spectrului vizual trebuie eliminate ca să facem acest lucru posibil.


Bloomberg: Odată ce v-aţi dat seama cum să amplificaţi semnalul, construirea ochelarilor nu a fost dificilă.

Mark Changizi: Studiul nostru a condus, de fapt, la trei tehnologii diferite, toate având şi aplicaţii medicale. O tehnologie care ajută la identificarea venelor (care amplifică percepţia asupra modulaţiilor oxigenate de sub piele), un izolator de concentraţie a hemoglobinei (care amplifică percepţia asupra concentraţiei de hemoglobină) şi un amplificator de oxigenare (care combină cele mai importante trasături ale tehnologiilor precedente).

Bloomberg: Care este consumatorul-ţintă pentru acest produs?

Mark Changizi: Ne adresăm în primul rând industriei medicale. Ochelarii fac, de fapt, pielea oamenilor mai transparentă, permiţând astfel o viziune directă asupra condiţiilor în care circulă sângele. Se pot vedea venele, eritemele, simptomele cianozei. Până la un anumit punct, ochii noştri au deja această capacitate. Tehnologia creată de noi amplifică această trăsătură a oamenilor.

Există, bineînţeles, şi alte pieţe interesate de produs. Una dintre ele ar fi cea a securităţii.

Bloomberg: Dar, probabil, cea mai extinsă piaţă este formată din oamenii care vor dori, pur şi simplu, să citească emoţiile altor oameni.

Mark Changizi: Da. Şi probabil că aceasta este şi cea mai interesantă. Vederea în culori este, până la urmă, dedicată vieţii de zi cu zi. Din punct de vedere social, ne va lega de cei din jurul nostru.


 


 

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge în România
x close