Antena 3 CNN High Tech Puterea incredibilă a reţelelor de socializare. Pot afecta economia mondială în doar câteva minute

Puterea incredibilă a reţelelor de socializare. Pot afecta economia mondială în doar câteva minute

Puterea incredibilă a reţelelor de socializare. Pot afecta economia mondială în doar câteva minute
Sursa foto: Foto: soshable.com
24 Apr 2013   •   08:58
Informaţiile greşite se pot răspândi cu rapiditate pe Twitter şi pot ajunge la un public extins, putând avea astfel un impact la nivel mondial. Hackerii au atacat marţi contul de Twitter al Associated Press şi au publicat un mesaj eronat potrivit căruia mai multe explozii ar fi avut loc la Casa Albă şi preşedintele SUA ar fi fost rănit. Cu toate că mesajul a fost şters la numai câteva minute de la postare, el a provocat panică în SUA iar bursa din New York s-a prăbuşit pentru câteva minute.

Mesajele postate, fie ca sunt false sau adevărate, au puterea de a distruge cariere, de a provoca tensiuni diplomatice, de a „alimenta” revoluţii şi chiar de a salva vieţi. În cazul mesajelor false, pagubele sunt extrem de greu şi, uneori, chiar imposibil de ţinut sub control.

„În astfel de cazuri, este esenţial să acţionezi rapid. Ştergerea unui mesaj fals poate ajuta, dar nu repară tot răul făcut iniţial” explică Krista Neher, expert în social media.

Incidentul AP nu este singurul care a influenţat economia mondială. În august 2012, un jurnalist italian a realizat un cont fals de Twitter în numele unui membru al guvernului rus şi a postat un mesaj potrivit căruia preşedintele Siriei ar fi fost ucis, ceea ce a determinat fluctuaţii ale pieţelor petrolului. Jurnalistul nu era la prima astfel de experienţă şi a declarat ulterior că nu a dorit altceva decât să arate cât de puţin credibile sunt reţelele de socializare.

Mesajele de pe reţelele de socializare nu atrag numai panică financiară, ci pot distruge chiar şi relaţii diplomatice, cum a fost în cazul ambasadei americane din Cairo. Pe contul de Twitter al instituţiei a fost postat un link către un articol critic la adresa preşedintelui Mohammed Morsi.

În luna martie, a fost creat un cont fals de Twitter în numele ambasadorului american la Moscova şi postat un mesaj critic la adresa alegerilor prezidenţiale din Rusia.

Viteza cu care se propagă informaţia este mult mai mare decât în trecut”, mai explică Neher, citată de CNN.

×
Subiecte în articol: Twitter retea de socializare Facebook
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close