Antena 3 CNN Life Știinţă AVERTISMENTUL cercetătorilor privind o nouă GLACIAŢIUNE pe Terra. "De 900 de ani nu s-a mai întâmplat asta"

AVERTISMENTUL cercetătorilor privind o nouă GLACIAŢIUNE pe Terra. "De 900 de ani nu s-a mai întâmplat asta"

AVERTISMENTUL cercetătorilor privind o nouă GLACIAŢIUNE pe Terra. "De 900 de ani nu s-a mai întâmplat asta"
de O.P.    |    16 Oct 2013   •   12:22

Cu siguranţă schimbările climatice sunt vizibile cu ochiul liber pentru majoritatea oamenilor. Anotimpurile extrem de secetoase, dar şi iernile geroase şi bogate în precipitaţii ne aduc în vedere cât de mult s-a modificat clima pe Pământ.

Dacă ar fi să privim la ce se întâmplă la noi în ţară, am putea obsera clar că din patru anotimpuri, am mai rămas cu extremele - unul foarte cald, altul foarte rece. Chiar începutul acestei luni de octombrie a fost cel mai friguros din istorie, înregistrându-se temperaturi negative şi precipitaţii sub formă de ninsoare.

Însă cercetătorii preocupaţi de evoluţia evenimentelor climatice avertizează că Terra s-ar putea să intre într-o mini-glaciaţiune, eveniment ciclic ce are loc o dată la 900 de ani.

"După informaţiile pe care le avem la momentul de faţă preconizăm că temperaturile vor începe să scadă treptat începând cu 2013-2014, ajungând la un minim în 2055.

Această scădere a temperaturilor va duce la reducerea considerabilă a suprafeţelor agricole, lucru ce va cauza grave probleme cu alimentaţia populaţiei, dar şi resursele naturale - petrol, gaze - vor fi mult mai greu de procurat.

Am gasit o noua marturie a scaderii, de doua secole incoace, a intensitatii radiatiei solare. Am descoperit scăderea în intensitate a radiaţiilor solare, care se va simţi mai bine începând cu finalul lui 2013-2015
", declara Dr. Habibullo Abdoussamatov, şeful secţiei de studii spaţiale de la Observatorul Pulkovo, Academia de Ştiinte a Rusiei pentru Ria Novosti.

Un alt avertisment vine din partea lui Dim Coumou, cercetător la Institutul din Postdam care consideră că "reducerea banchizei arctice accentueaza încălzirea Oceanului Arctic. Aceasta are ca efect direct o încetinire a vitezei vântului de mare altitudine care se roteşte în jurul Polului Nord, aşa numitul Vortex Polar, iar daca acest vortex îşi încetineşte misşarea, aerul rece arctic poate să scape mult mai uşor către altitudini mai joase. Astfel, putem fi martorii unei mini-glaciaţiuni”.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close