Antena 3 CNN Life Știinţă Călătoria cu avionul va deveni un coșmar! Fenomenul care va afecta siguranța zborurilor

Călătoria cu avionul va deveni un coșmar! Fenomenul care va afecta siguranța zborurilor

Călătoria cu avionul va deveni un coșmar! Fenomenul care va afecta siguranța zborurilor
Sursa foto: foto: Pixabay.com
10 Apr 2017   •   07:31

Schimbările climatice ar putea determina înmulţirea turbulenţelor severe în timpul zborului cu avionul şi ar putea creşte riscul de rănire a pasagerilor în viitor, avertizează un nou studiu citat de Xinhua.

Cercetarea, publicată vineri în jurnalul ''Advances in Atmospheric Sciences'', susţine că turbulenţele severe ar putea deveni de două până la trei ori mai frecvente la finalul acestui secol în condiţiile dublării cantităţii de dioxid de carbon în atmosferă.

Oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca schimbările climatice să ducă la creşterea gradului de forfecare verticală a vântului la altitudinea de croazieră pentru majoritatea aeronavelor. ''Studiul nostru zugrăveşte cel mai detaliat tablou realizat până acum cu privire la modul în care turbulenţa (resimţită de - n.r.) aeronavă va răspunde la schimbările climei'', susţine autorul studiului, Paul Williams, cercetător la Universitatea Reading din Marea Britainie.

În lipsa unui efort de reducere a concentraţiei de dioxid de carbon din atmosferă, până la jumătatea acestui secol chiar şi cele mai experimentate persoane care zboară cu avionul ar putea fi alarmate de perspectiva unei creşteri cu 149% a turbulenţelor severe, a adăugat Williams.

Cercetarea se bazează pe un studiu publicat în 2013 în jurnalul ''Nature Climate Change'' de către Williams şi colegul său Manoj Joshi, potrivit căruia schimbările climatice au condus la creşterea turbulenţelor de intesitate moderată către severă în Atlanticul de Nord

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: avion
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close